Свищовската възпитаничка – гросмайстор Антоанета Стефанова с нови шахматни победи и академичен календар в куфара, научи Актуално Свищов.

На завършилия във Вроцлав, Полша силен дамски турнир по ускорен шах Memoriał „Apolonii Litwińskiej“ звездата на българския шахмат гросмайстор Антоанета Стефанова спечели първото място, като победи гросмайстор Ставрула Цолакиду от Гърция. Преди отпътуването за турнира Антоанета Стефанова, която е алумни-магистър в програмата „Финансов мениджмънт“ получи от ръководителя на катедра „Финанси и кредит“ в Стопанската академия проф. Стоян Проданов първия екземпляр от календара на катедрата за 2024 година. От името на свищовската академична общност проф.Проданов пожела успех на турнира. Гросмайстор Стефанова на свой ред пожела успех на студентите на предстоящата изпитна сесия и обеща да гостува в академичния град на река Дунав и академията – Алма Матер за много спортисти.

Не по-малък успех бившата световна шампионка Антоанета Стефанова и магистър на Академията постигна и на спортния дипломатически фронт. Международната шахматна федерация (ФИДЕ) прие за свой член Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ), чийто почетен председател е гросмайстор Антоанета Стефанова. На тазгодишната генерална асамблея на ФИДЕ, след изказване на свищовската възпитаничка пред най-високия шахматен форум 143 членове гласуваха за приемане на БСФШ, като подкрепа дадоха 137 от тях, а шест бяха против. Така БСФШ ще може да кандидатства пред Министерството на младежта и спорта за получаване на национален лиценз.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.