Интересна мярка срещу енергийната криза и растящата инфлация – Франция разреши употребата на старо олио като гориво, съобщи БНТ.
Всеки ден тонове олио се изхвърлят от ресторантите. Френски депутат и екоактивист, обаче, предлага иновативна мярка, с която вместо да замърсява околната среда, старото олио да помогне както за борбата срещу енергийната криза, така и за намаляването на въглеродните емисии. А именно – олиото да стане разрешено за употреба като гориво.
След оспорвани дебати, предложението беше прието от Сената с 341 гласа „за“, 116 „против“ и 21 „въздържали се“. Това отваря и нова ниша в бизнеса и вече има компании, които правят гориво от олио.
„Взимаме го такова, каквото е, а след това го филтрираме и преработваме ето тук“, обясни Мийар Мишел, генерален мениджър на компания за иновации.
След преработка, от 10 литра старо олио се получават 8 литра гориво, което пък отделя до 90% по-малко вредни газове от дизела.
„Това тук е нефилтрирано олио. Съдържа остатъци от храни. Ето това пък е готовият ни преработен продукт – вече е гориво, което може директно да сипете в резервоара си“, обяснява Мишел.
След като одобриха мярката, депутатите в Сената се пошегуваха, че предпочитат да са зависими от ресторантите, вместо от държавите, които имат богати залежи на петрол. Единственият минус – докато шофирате, може да ви се приядат пържени картофки.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.