„Антикризисните мерки“ на управляващите няма да сложат юзди върху галопиращото икономическо обедняване на всички българи и няма да спрат фалитите на фирми. Няма да облекчат и българските семейства в кризите, нито ще спрат ръста на цените и поскъпването на сметките за ток, парно, вода, природен газ и на гражданите, и на бизнеса. „Антикризисните мерки“ са кризисен пиар и ще ни спретнат чисто българска инфлация. С тях правителството предизвести края си под натиска на обедняване и растящи цени.“
Това се казва в позиция на „Изправи се България” с лидер Мая Манолова относно обявения антикризисен пакет на правителството, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на формацията. От най-новата политическа партия у нас считат, че намаляването на ДДС само за хляба не решава проблема с поскъпването на хранителните стоки у нас и с обедняващите семейства и са пресметнали, че докато хлябът е поскъпнал с 5% само за последните 2 месеца, олиото е скочило с 28%, сиренето – с 8%, а пилешкото месо – с 19%.
Изправи се България настояват за 0% ДДС върху всички хранителни продукти и стоки от малката потребителска кошница и намалено ДДС върху лекарствата.
От новата формация стартират национална подписка с 5 искания, които биха били работещи мерки срещу повишаването на цените и в подкрепа на хората.
0% ДДС върху всички битови сметки и стоките от малката потребителска кошница и намаляване на ДДС върху лекарствата;
Необлагаем минимален доход равен на минималната работна заплата;
Таван на цените на целия пакет основни хранителни продукти – хляб, млечни продукти, месо, олио и други;
Дотиране на първите 60л гориво на домакинство за домакинства с доходи под 2500лв/месец в размер, който реално ще подпомогне нискодоходните групи;
Преизчисляване на всички пенсии на база средномесечен осигурителен доход за 2021 година.
От социалната партия критикуват Четворната коалиция, че вместо тези мерки предложеното увеличение на пенсиите е „втората кражба от пенсионерите, откакто това правителство е на власт“, защото вместо реален ръст на доходите от 10-21%, предложените мерки ще доведат до едва 2-5% ръст на доходите на хората с ниски пенсии спрямо предходната година. Експертите на организацията са пресметнали, че пенсия от 340лв през 2021г, която е получила добавка от 120лв, сега ще се повиши само с 9% след две последователни увеличения на пенсиите.
„Изправи се България“ критикуваха и мерките за намалено ДДС за газа и метана и отстъпките от 25ст на литър гориво като неработещи и недостатъчни. Според тях е нужно 0% ДДС върху битовите сметки и посочиха, че сметките за ток и вода на домакинствата не получават облекчение от предложения антикризисен пакет.
Според формацията на Мая Манолова и намаляването на законната лихва за забава за публични задължения от 10% на 4% няма да даде резултат, защото не обхваща 4 млрд. лв, които колекторските фирми събират за вземания на банки и финансови институции.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.