Клуб „Ангелски сърца“ на Средно училище „Николай Катранов“ се включи с интересна среща в месечното предизвикателство на „Купата на героите“. Това съобщи за Актуално Свищов Христина Борисова, заместник-директор на гимназията.

През февруари най-голямото ученическо състезание за доброволчество предизвика младежите с темата: „Изрази своята солидарност към хора от различна култура“, посветена на 21 февруари – Международния ден на майчиния език. Идеята на организаторите бе доброволците да подкрепят хора от различни етноси и националности с различен майчин език.

Така по покана на „ангелските сърца“ в СУ „Николай Катранов“ гостува Набила Сарвари. Нейното семейство идва в Свищов преди десетина години, бягайки от войната в Афганистан. Набила Сарвари се дипломира като отличен ученик на СУ „Николай Катранов“ през 2019 година, а през юли 2023 година завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет като софтуерен инженер, a към момента работи като учител и продължава обучението си в магистърска програма.

Пред петокласниците в училището Набила Сарвари разказа за родната си страна, като запозна децата с традициите и културата на афганистанския народ. Показа им традиционните празници, облекло, ястия, представи най-важните забележителности, говори им и за официалните езици в страната. Срещата беше интересна за учениците и те задаваха много въпроси.

На финала Набила Сарвари посъветва децата да се радват и ценят това, че учат в хубаво училище – каквото е СУ „Николай Катранов“, както и че живеят в един красив, свободен и спокоен град – Свищов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.