Историк по образование, с над 20 години в системата на българското училище – 15 директор на едно от най-големите училища във Велико Търново. Отмаря във фитнес залата или в книга с ръка. Ангел Янчев, народен представител в 50-то Народно събрание в интервю за Актуално Свищов.

– Господин Янчев, първите Ви впечатления от 50-то Народно събрание и къде се чувствате по-комфортно – в парламента или в училище, където сте повече от 15 години?
– Комфортно се чувствам вкъщи, на улица „Възрожденска“ във Велико Търново. На работа не търся комфорт, а ефективност. Ще бъда ефективен, когато започнат работа комисиите, в които съм предложен – Образование и наука и Бюджет и финанси. Посещавам Средно училище „Вела Благоева“ всеки понеделник, когато Народното събрание няма дейност, за да помагам в решаването на текущи въпроси.

– Мотивът, който Ви кара да се занимавате с политика и кога видяхте, че Възраждане е Вашата партия?
– През 2021 г., когато Възраждане и Костадинов прехвърли 2%, предложих да помагам за преодоляване на бариерата. Костадин Костадинов успя за 7 години да достигне границата. Вложи сили и ресурси мъдро и опитно. Както казах на последната ни отворена среща в Свищов, това да представлява българските българи, а не американските, руските или турските българи, ме върна в политиката, от която се бях отказал.

– Вашата кауза за която ще работите в настоящото Народно събрание?
– Образование и в двете ми комисии, Образование и наука и Бюджет и финанси. И управление на Възраждане за суверенна България. Няма да допуснем закриване на училище. В Ореш например.

– До къде стигна сагата със съдбата на 150-годишното училище в Ореш? Светослав Тодоров, съветник от партията предложи в сряда отмяна на решението. Предложението не бе прието, но пък кметът изрази оптимизъм, че ще бъде запазено. Не ставаме ли свидетели една чувствителна тема, особено за малките населени места, да се ползва за топче за пинг понг?
– Кметът Генчев и мнозинството му носят цялата отговорност за предложението за закриване на училището в Ореш. Да е ясно. Възраждане изключи съветника ни от Ореш Гален Бернардов за непознаване и действия срещу програмата на партията и жителите на Ореш. Същите носят отговорност и за отхвърляне на предложението на съветника от Възраждане Светослав Тодоров за отмяната му. Министерството на образованието и науката не е и няма да издаде заповед за закриване на училището в Ореш. Генчев да обяснява защо е изоставил общинското училище във второто по големина населено място в общината и в коя програма за ремонт на сградата ще го включи и кога. ОУ „Христо Ботев“ в Ореш има цялата подкрепа на Възраждане. Съжаляваме, че общинската управа не е адекватна.

– Историк сте по образование, имате и специализация по политология. Вашата оценка за състоянието на България и кога ще станем Швейцария на Балканите?
– Възраждане е период от историята ни, в който дедите ни чрез църковна самостоятелност, училищен суверенитет и политическо освобождение, жертват пари, време и живот и го постигат. Организацията „Възраждане“ два века по-късно целим същото – Църква, Образование и Свобода.

– Кога ще Ви видим в Свищов?
– Често съм в Свищов и Свищовско, най-вече при нашата организация или в Ореш. Съжалявам, че на 27 юни не бях с Вас. Имаше пленарно заседание на Народното събрание, от което не можех да отсъствам. Ще направя приемна в сградата на Общината през месец юли.

– Какъв е Ангел Янчев извън служебните и политическите ангажименти, Вашето любимо занимание в свободното време?
– Спорт. Фитнес и бадминтон. Ако успявам 4 часа седмично е успех. И чета. Читател съм в библиотеката на Народното събрание.

– Любим писател и последната прочетена книга?
– Много обичам книгите на Фани Попова-Мутафова, на Вера Мутафчиева, на Богомил Райнов, на Джеймс Клавел, особено Шогун, но не само. Последно прочетена до корица „Неделният продавач на книги“ на Даниел Вълчев. Последно прослушана в колата по време на кампанията „Екстремна отговорност“ на Джоко Уилинк.

– В заключение Вашето обръщение към читателите на Актуално Свищов?
– Знам, че не сте свободни, а обичате свободата. Знам, че стотици в Свищов са готови да се борят за свободата си. „Възраждане“ сме с тях и освобождение ще има. И в Общината, и в Стопанска академия. Нито ще е лесно, нито ще е кратко. А времето притиска, защото Свищов и България умират. От нас зависи.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.