Вариантът Омикрон се разпространява вече и в България. Потвърдени са 12 положителни проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи Дир.бг.
По думите му това се е очаквало и не е изненада, а страната ни е петата държава на Балканите, в която има случаи на Омикрон.
Вече може да очакваме този вариант на вируса да се разпространи по-бързо и да стане доминиращ, посочи Кунчев.
По думите му 11 от заразените са от София, а един от тях е от Софийска област. Всички те – 9 мъже и 3 жени, са с леки симптоми. Само един е бил чужбина.
Заразените са с леко протичане на домашно лечение, при никого не се налага хоспитализация, подчерта доц. Кунчев.
Седем от заразените са без ваксина, петима са напълно ваксинирани. Нито един обаче не е бил ваксиниран с три дози. Заразените са във всички възрасти – от деца до пенсионери, обясни главният държавен здравен инспектор.
Той добави, че промяна в мерките ще бъде обсъждана в първия работен ден.
Ще бъде направен преглед и коя страна какви мерки налага, за да бъде България в синхрон, допълни доц.Кунчев.
Удвояването на случаите може да се случва за дни. Възможно е при в някои икономически сфери, при непрекъсваем режим на работа, да се стигне до 15-20% заразен персонал, каза Кунчев.
На въпрос за степента на мерките той уточни, че всичко може да се очаква и зависи от ситуацията.
Това, с което няма да направим компромис, е здравето на хората, както и да поставим на колене здравната система, посочи главният държавен здравен инспектор.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.