Изборният коментар на лидера на ГЕРБ бе очаквано безпардонен, пише в анализа си след вестник „Сега” след приключването на днешния изборен ден.
Следизборната пресконференция на Бойко Борсов очаквано се превърна в порой от словоблудства. Логиката им се губеше, но пък бяха гарнирани с традиционната безпардонност.
Лидерът на ГЕРБ не само заяви, че няма намерение да подава оставка след втората поредна изборна загуба. Но и даде да се разбере, че не счита партията си за втора в подреждането. Напротив, според него тя едва ли не е победила, защото била жертва на „истинско насилие от администрацията на Радев“. Поантата в изказването на Борисов бяха именно „репресиите“, които упражнило служебното правителство срещу ГЕРБ. „Радваме се, че ни оставиха живи“, каза той. А и: „Жена бяга, полицията я гони – и яде квитанцията. До там го докараха българския народ. Този случай ще остане в световната история“ – Борисов имаше предвид смехотворната случка от изборния ден, при която избирателка изяде бележката от машината за гласуване. Като доказателство за тиранията и неумението на служебната власт Борисов изтъкна и слабата избирателна активност. Другият лош факт като следствие от всичко това било влизането на „Възраждане“ в парламента. На няколко пъти Борисов намекна, че изборите ще бъдат нагласени някак в ущърб на ГЕРБ. А и вече имало сигнали за разминавания в разписките при броенето – естествено, пак за сметка на ГЕРБ. Нямало място в станата, където да не се били повредили машини. А реално – дефекти дадоха доста малко от общия брой устройства.
Разбира се, всички тия жалби за репресии не просто са далеч от истината. Но и дойдоха от човека, който цяло десетилетие репресираше всичко край себе си.
Оказа се, че другото важно нещо за Борисов тази вечер е отпадането на „Изправи се…“ от парламента. „Мутрите си тръгнаха“, рече той. „А и ковчега ми носеха“, добави малко по-късно. Иронизира и „Демократична България“ – „Да имаш претенцията, че си най-знаещият и можещият, а народът да ти отреди място там някъде долу…“. Все пак на Борисов му било малко мъчно за Христо Иванов и Атанас Атанасов. Те не заслужавали ниския си резултат. Фактът, че голяма част от привържениците на ДБ гласуваха за Румен Радев, според Борисов означава, че формацията има „тежка зависимост или лъжлива политика в център-дясно“.
Според Борисов стабилна власт трудно ще бъде съставена. Той каза, че ако евентуалното мнозинство около „Продължаваме промяната“ припознае политиките на ГЕРБ, депутатите му може и да подкрепят бюджета. „Радостта свършва на другия ден след сватбата“ – с този цветист израз Борисов прогнозира съдбата на преговорите за мнозинство.
„Ако Радев избяга от дебат, не му прави чест!“, заяви Борисов по повод евентуален дебат между Румен Радев и Анастас Герджиков преди втория кандидат-президентски тур. Разбира се, самият Борисов от години не ходи на дебати, а доскоро бягаше и от журналисти, спасявайки се в джипката си. Макар да бе питан настоятелно, той не каза дали ще остане депутат, или отново ще се откаже от мандата.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.