Американският генерал Джак Кийн не твърди, че САЩ са накарали Украйна да воюва с Русия, пише https://factcheck.bg/.
Твърдение:
5 декември 2022 г.,
Цончо Ганев: „Снощи около 22:00 ч. българско време американската телевизия Fox News излъчи интервю, заснето в началото на тази година, с американския генерал Джак Кийн, главнокомандващ на военновъздушните сили на САЩ, който заяви пред репортера на медията:
“Накарахме Украйна да воюва с Русия само за 66 милиарда долара и мисля, че това е огромен успех за нашата външна политика”.
Според него “инвестирането” в Украйна е изключително печелившо, защото срещу сравнително малки средства за нашите интереси, войната срещу Русия се води на територията на Украйна с техни военни сили и средства“ допълва още той.
Малко по-късно в интервюто, той споменава Полша, Румъния и България, като подчертава, че се планира тези държави също да се включат във войната, ако Украйна не задържи сегашните си позиции.”
Това написа във Фейсбук депутатът от Възраждане Цончо Ганев, уточнявайки че разговорът с Джак Кийн е бил свален от сайта на Fox News скоро след излъчването му. Публикацията има над 1000 реакции, близо 250 коментара и е споделена над 1200  пъти в индивидуални Фейсбук профили и групи.
Ето какво показа проверката на Factcheck.bg относно твърденията на Ганев.
Проверка:
Публикацията на депутата от Възраждане съдържа твърдения, които не отговарят на истината. Генерал Джак Кийн не е действащ военен, интервюто с него не е записано в началото на годината и не е било свалено от сайта на платформата на Fox след излъчването му. В него американският военен експерт не твърди, че САЩ са накарали Украйна да воюва с Русия, нито че се планира въвличането на България във войната. Фрагменти от оригиналния разговор с Кийн се разпространяват в руски медии и блогове с променено съдържание и манипулативни заглавия, откъдето тези версии преминават и в българското медийно пространство.
Твърденията в публикацията на Цончо Ганев са базирани върху реален разговор на бизнес журналиста Нийл Кавуто с генерал Джак Кийн в авторското предаване на Кавуто по телевизионния канал Fox Business, който е част от мрежата на Fox News. Участието на Кийн е сегмент от предаването, излъчен на 4 октомври със заглавие “Ген. Джак Кийн: 66 милиарда за Украйна са инвестиция, която си струва”. Цялото излъчено видео и до момента е достъпно на сайта на телевизията.
Какъв е контекстът на казаното от Джак Кийн?
Джак Кийн е американски генерал в пенсия, бивш заместник-началник на Щаба на армията на САЩ, а в момента е президент на уважавания мозъчен тръст Институт за изследване на войната. В качеството си на анализатор Кийн често е канен от различни медии да коментира въпроси от сферата на сигурността и отбраната.
Темата на участието му в предаването на Нийл Кавуто на 4 октомври е доколко финансовата помощ на САЩ за Украйна, възлизаща до момента на общо 66 милиарда долара, може да се разглежда като оправдан разход. Пълният разговор между двамата продължава 4 минути и половина, като част от това време заемат въпросите и коментарите на водещия. Американският журналист се обръща към експерта за коментар по повод изказвания на конгресмени от Флорида, според които САЩ е по-добре да се фокусират върху справянето с щетите от урагана Иън, вместо да отделят толкова средства за друга държава. В отговор анализаторът аргументира тезата си, че милиардите отделени за Украйна представляват инвестиция в националната сигурност на САЩ. Ето какво съдържа неговият коментар:
Генерал Джак Кийн: „Подкрепата сред американския народ за това помощта за Украйна да продължи е около 66%, така че е доста солидна. Но има членове на Конгреса, някои от тях републиканци, които винаги са изразявали загриженост относно разходите за тази помощ. Ние обаче имаме бюджет от 6 трилиона долара. Дори е с няколкостотин милиарда повече. А сме инвестирали – и подчертавам, че става дума за инвестиция – 66 милиарда долара в Украйна през тази година. Това е нещо като 1.1%. А какво получаваме срещу тази инвестиция?
В продължение на години не обръщахме достатъчно внимание на Путин – въпреки Грузия през 2008, въпреки Сирия, въпреки Крим и Източна Украйна през 2014. Тъй като страната му е в упадък, икономиката му буксува и е базирана на една-единствена стока, ние честно казано не бяхме склонни да го приемаме сериозно. Въпреки че през цялото това време той казваше: Украйна е част от Русия, аз ще я направя част от Русия. Това е същото, което президентът Си казва за Тайван, между другото.
(Путин-б.а.) казваше също – и това е много съществено – че има намерение да върне под чадъра на Русия бившите съветски републики, които сега са в НАТО. Това се отнасяше преди всичко за Балтийските държави, но се отнася също и за Полша и в по-малка степен за Румъния. Но ние приемахме това снизходително. А аз не мисля, че Путин се е отказал от тези планове.
Срещу нашите 66 милиарда долара ние получаваме това, че Украйна е тази, която се сражава, тя поразява руснаците на бойното поле, което ще ги върне назад с години и ще ги лиши от възможността някога да реализират амбициите на Путин относно бившите съветски републики. А между другото ако тези амбиции се осъществят, това би означавало война между НАТО и Русия. Мащабите на една такава война биха били много по-големи от сегашните и рисковете от ядрен конфликт биха били много по-големи. Това е нещо, което успяхме да избегнем през Студената война – конвенционален военен конфликт между две велики сили разполагащи със стратегически ядрени оръжия. Затова смятам, че тази инвестиция в голяма степен си заслужава.”
Водещият коментира, че ако САЩ оттеглят или намалят подкрепата си сега, когато Украйна бележи успехи на бойното поле, това може да се окаже фатално за страната. В отговор генерал Кийн казва следното:
Джак Кийн: „А ако постигне победа в Украйна, колко далеч би отишъл Путин по-нататък? Това се опитвам да изтъкна. Не ние сме тези, които се сражават, и това е критично важно в тази ситуация. Да, ние помагаме финансово. Но за мен това е инвестиция – инвестиция в нашата бъдеща сигурност.”
Думите на Джак Кийн не съдържат твърдението, че САЩ са накарали Украйна да се сражава с Русия. Той не казва, че съществуват планове за включване на Полша, Румъния и България във войната, както твърди в публикацията си във Фейсбук Цончо Ганев. Всъщност в коментара си американският генерал нито веднъж не споменава България.
В публикацията на депутата от Възраждане се твърди също, че разговорът с Джак Кийн е бил записан в началото на годината. Това прокарва конспиративното внушение, че сумата от 66 милиарда долара за Украйна е била част от план на САЩ още преди началото на войната. Това не би могло да е истина, тъй като тази сума представлява приблизителния размер на цялата финансова помощ на САЩ за Украйна през 2022 и пълният й размер от 66 милиарда получи одобрение едва в края на септември. Тази сума включва както средства за военни разходи, така и икономическа и хуманитарна помощ, като известна част от парите отива и за вътрешни разходи на САЩ във връзка с войната в Украйна. Средствата бяха гласувани от американския Конгрес на три транша – през март, май и септември и не биха могли да бъдат коментирани от Джак Кийн в началото на годината. В допълнение към тях през ноември Белият дом отправи искане към Конгреса за нови 37.7 милиарда долара, но тази сума още не е одобрена.
https://factcheck.bg/

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.