Партията на Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“ печели вота, а Движението за права и свободи става трета политическа сила, изпреварвайки БСП. Това сочат данните от 85% паралелно преброяване на резултатите от парламентарните избори на социологическата агенция „Алфа рисърч“, цитирани от Дир. бг.
Според социолозите, 26,1 процента от избирателите са гласували за „Продължаваме промяната“, докато коалицията ГЕРБ-СДС събира с близо три процента по-малко – 23,5 на сто.
Другата голяма изненада е изместването на социалистическата партия от третото място. По данните на „Алфа Рисърч“ трета политическа сила е ДПС с 11.7% подкрепа от избирателите, докато БСП заема четвъртото място с 10,9 процента.
„Има такъв народ“, който на предходните избори бе първа политическа сила, сега е едва на пето място с под 10 процента от гласовете на избирателите. Сривът за „Демократична България“ също е налице. Подкрепата за десницата е 6,5 процента.
Увеличава се процентът на гласоподавателите, които са подкрепили партия „Възраждане“. Според последните данни на „Алфа Рисърч“ партията на Костадин Костадинов събира 4.8% и минава чертата за влизане в парламента.
Под 4-процентовата бариера остават ИБГНИ с 2.6%, ВМРО с 1.1% и АТАКА – 0.6%
Според социолозите от „Алфа Рисърч“, при тези резултати от вота, разпределението по мандати е следното:
Продължаваме промяната: 67
ГЕРБ-СДС: 61
ДПС: 30
БСП: 28
Има такъв народ: 25
Демократична България: 17
Възраждане: 12
Румен Радев е категоричният победител в първия тур на изборите за държавен глава, като данните от 85% паралелно преброяване на резултатите, показват, че той преминава границата от 50 процента.
Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков остава на второ място с 23,9 на сто от гласовете на избирателите, а на трето място е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9 процента подкрепа.
Костадин Костадинов от „Възраждане“ пък изпреварва Лозан Панов, като двамата получават съответно 4,3 и 3,9 процента от гласовете.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.