„Има реална възможност в рамките на този парламент да се направи правителство с малко усилия и при създаване на ясна програма и с хоризонт на кабинета. Средата на избори винаги е полезна, но три пъти миналата година гласувахме с надежда за ясна и стабилна формула за управление. Такава няма. Българското политическо пространство е твърде фрагментирано, а комуникацията между партиите е оплетена в червени линии“.
Това каза пред в предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Силвия Великова по БНР Александър Симов, депутат от БСП.
И уточни, че ако се съберат гласове за избиране на правителство, след това програмата му може да бъде готова до дни.
По думите му експертен кабинет с подкрепата на различни партии е по-голяма подмяна на вота.
„Сериозна отстъпка от страна на ПП е основното им лице Кирил Петков да не бъде премиер. Това показва здрав разум и желание за диалог“.
В предаването „Политически НЕкоректно“ Симов допълни, че компромис с ГЕРБ и с ДПС продължава да бъде „най-лошото, което може да бъде направено на българската политическа сцена“.
Според него, ако не се реализира правителство с първия мандат, вероятността това да се случи с третия е много малка.
Във връзка с изказване на началника на кабинета в оставка Лена Бориславова, че политолози, политици, общественици са говорители на Русия в България, за което получават възнаграждение от по 4000 лева на месец, Александър Симов е категоричен, че трябва да се представят имена и доказателства, защото „иначе се интригантства на българския политически терен, а без имена това е политическа пиратка“.
По повод изгонването на руски дипломати той смята, че това е криза, която от някои се гледа по поетичен начин:
„Само че тази криза има конкретни икономически измерения, опасни за България. Когато разсъждаваш за подобна криза през поетични словосъчетания, пропускаш да видиш заплахите… По-добре е в тази ситуация някой да дава конкретни решения и да се опитва да ги поставя на масата. Голямата разлика в политическия живот е, че едни обичат да хвърлят пиратки, а другите да дават решения. Това е разликата между дилетанта и истинския държавник „.
Депутатът изрази притеснения от поведението на президента:
„Напоследък се натрупаха изяви на хора от президентската институция, насочени срещу БСП. Дори да не продуцира този спектакъл, при всички положения президентската институция е страна в конфликта. Има напрежение между БСП и президента, не беше редно президентската институция да участва в политическите битки на терена на управлението“.
Той не отрече, че и в БСП има напрежение, а има и социалисти, които трудно издържат взаимодействието с ДБ и с ПП, но „коефициентът на полезно действие в това управление е по-голям от вредите“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.