Фанфарен оркестър „Акорд” съществува от 2010 година. Негов създател е учителят по музика в СУ „Димитър Благоев” Георги Герчев. От дистанцията на времето си спомня, че преди създаването му е започнал да събира информация какво представляват самите инструменти.
„Всичко започна от момента, в който ми попадна един тромпет вкъщи. Той се различава от фанфарите – по-правилното им наименование е мартин тромпети”, спомня си от дистанцията на годините Георги Герчев.
Учителят-ентусиаст намира в интернет къде има тогава фанфарни оркестри. Така стига в град Лом, където в две от училищата има такива. От ръководителите на тамошните състави получава информация с какви инструменти разполагат, как се свири и тънкостите при самото нотиране.
От Лом Георги Герчев се прибира и с нотен материал. С него поставя и началото на репертоара на Фанфарен оркестър „Акорд”. В началото съставът изпълнява два марша – днес музикантите имат репертоар от 12 произведения, допълва и учителят Деян Йорданов, който с колегата си ръководи оркестъра. На предстоящия в събота Национален преглед свищовския състав ще изпълни пред публика последните си три попълнения в репертоара.
Съвсем в началото Георги Герчев получава помощ и от господин Талев от Ореш. От него научава какво представляват фанфарите, какви видове са.
Първите инструменти в състава идват от село Козловец. С времето учителите Герчев и Йорданов започват да се учат и сами да ремонтират инструментите. С усмивка допълват, че чисто новите инструменти са много скъпи, а при тях идват в окаяно състояние от тавани и мази на училища. Най-далечното място от което идват инструменти е Троян…
„Акорд” стартира с 14 музиканти. Днес участниците са 35, колкото са и инструментите в оркестъра. Двамата учители са горди, че единствения фанфарен оркестър в областта е именно „Акорд”.
Проблем е, че през няколко години участници от оркестъра го напускат по различни причини. Това е и причината репертоарът да не се обогатява с темповете, които искат неговите ръководители.
Съставът участва на-различни мероприятия в Пордим, Велико Търново, Русе и Вършец. Основна сцена за изява обаче остава инициирания през 2012 година Национален преглед, който се провежда на две години. На 4 юни е неговото пето издание след като пандемията отложи прегледа през 2020 година.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.