„Ако затворите очи, този модел на управление е точно като на Борисов и можете да се заблудите, че това е Борисов 4. Защото моделът е същият – нито схемите са пресечени, нито окичването на държавните фирми с партийни кадри е спряло. Разправията е за парчетата от баницата, а отделните министерства бяха дадени на консигнация на партиите и там има феодални царства, където и приятелския кръг е назначен, и обществените поръчки се движат, както се движеха по време на управлението на Бойко Борисов.“
Това заяви лидерът на Изправи се България Мая Манолова в предаването „Денят започва“ по БНТ по повод на разочарованието от модела на управление на страната, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на пратформата. По думите на Манолова най-голям е провалът на правителството в социалната сфера, където партията на Нинова предаде своите избиратели – пенсионерите, земеделските производители, работещите хора, семействата с деца.
Лидерът на Изправи се България призова Корнелия Нинова да изпълни предизборното си обещание и пенсиите да бъдат преизчислени на база осигурителния доход за 2020г. Припомняме, че последното пълно преизчисление на пенсиите стана през 2008г. и от тогава ножицата с разликите между по-старите и по-новите пенсии се разтваря.
Мая Манолова посочи, че заради ощетяващото преизчисление на пенсиите са завели над 100 дела на пенсионери в цялата страна, защото социалното министерство на уж социалната партия на Нинова и НОИ не са включили актуализациите на пенсиите за 2017г, 2018г, и 2019г в новото увеличение.
„Сега виждаме коалиция за постове, не е коалиция за хората. Приличат на сапунен сериал, който се грижи за устройване на партийните кадри на всяка от партиите и абсолютно са забравили българските граждани и обещанията, които поеха към тях.“ – разкритикува управлението лидерът на Изправи се България и допълни:
„Докато бяхме в НС за 25 дни преизчислихме пенсиите, за 25 дни майчинските за 2рата година стигнаха мин раб заплата, за 25 дни закрихме преторианската гвардия на Гешев и за 25 дни 3 дни не ни стигнаха за закриване на спец съдилищата“ – беше категорична Манолова за ефективността на формацията ѝ в парламента. Тя посочи, че в момента липсва социална партия, която да се грижи за българските граждани и да поведе битка срещу бедността и срещу неравенствата. Изправи се България ще бъде истинска социална партия, която ще се бори за нов тип държава с грижа не за партийните елити, а за българските граждани.
Относно внесения закон за колекторите Мая Манолова посочи, че има огромна нужда от такъв закон, защото рекетът от колекторските фирми върху гражданите е огромен и припомни, че тя като омбудсман и като лидер на гражданска платформа работи по тези проблеми от години и е внесла закон за колекторите в три последователни парламента, които са в основата и на сега предложения закон. По думите ѝ Министерството на икономиката са използвали текстовете на закона на Изправи се, но са му „извадили зъбите“ и за махнали защитата за потребителите.
„Колекторите ще празнуват, ако бъде приет този закон“ – беше категорична Манолова и даде примери как законът изключва от обхвата си кредитите към банки и кредитни институции, за които няма защита а представляват половината от събираните от колектори дългове; внесеният законопроект не забранява прехвърлянето на задължения към колектори за топлофикации, ЕРП-та, ВиК-та, телекоми, които са в монополно положение; няма текстове, че прехвърляне на дълг може да стане само със съгласие на потребителя; няма забрана за последващи прехвърляния между колектори; възражения срещу събиране на вземания няма да се разглеждат от съд, а от орган, определен от самия колектор.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.