Национална конференция на тема „Взаимодействието и сътрудничество между средното и висшето образование – фактор за ефективна и пълноценна подготовка на педагогическите кадри” организираха Синдикатът на българските учители (СБУ) и фондация „Конрад Аденауер”, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. В конференцията участваха министърът на образованието и науката – акад. Николай Денков и зам.-министърът Мария Гайдарова, ректори и зам.-ректори на над 10 висши училища, представители на МОН, директори на елитни средни училища. Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе представена от ректора – проф. д-р Марияна Божинова и зам.-ректорите доц. д-р Искра Пантелеева (Учебна дейност и акредитация) и доц. д-р Румен Ерусалимов (Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение).
Националния форум откриха д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители и Торсен Гайслер – ръководител на бюро на фондация „Конрад Аденауер”, София. Приветствие към участниците поднесе образователният министър акад. Николай Денков.
Основния доклад по темата на конференцията изнесе проф. д.п.н. Сийка Чавдарова – Костова, СУ „Св. Климент Охридски”. Д.ик.н. Янка Такева представи темата „Сътрудничеството с висшите учебни заведения за провеждане на качествена продължаваща квалификация за педагогическите специалисти”.
От президиума на националната конференция, ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” приветства участниците и сподели опита на Свищовското висше училище като партньор по проекта между СБУ и МОН – „Повишаване на финансовата грамотност и икономическата култура на ученици 5-10 клас в българските училища”. В рамките на проекта, Академията обучава учители от различни региони на България, които да мултиплицират получените знания сред своите колеги и ученици. Екип от високо ерудирани академични преподаватели – специалисти в различни области на икономическото познание, провеждат присъствени обучения и предоставят на учителите разработеното специално за тях учебно помагало.
Председателят на СБУ изрази соята удовлетвореност от реализирането на съвместния проект и поясни, че провежданото обучение се оценява като много добро и полезно от обхванатите до момента учители от 10 региона на България. В обръщение към министър акад. Николай Денков, д.ик.н. Янка Такева отправи молба проектът да бъде продължен, за да бъдат включени в обучението, което Свищовската академия провежда, учители от всички области на България.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.