Академична инициатива дава старт на Национална финансиада за средношколци „Капиталови пазари 2023“, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Виртуалната борсова игра може да се използва в класната стая, за повишаване на финансовата грамотност и за развитие на индивидуални умения за търговия с реални акции на реални цени, без да се рискуват реални пари. Състезанието позволява на участниците да селектират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.
Националната финансиада е резултат от партньорството между катедра „Финанси и кредит“ към Стопанска академия „Д. А. Ценов“, Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и „Делтасток“ АД, водещ за страната инвестиционен посредник. Порталът на състезанието е поместен на следния линк https://www.deltastock.com/bulgaria/uni-svishtov/DeltaTrading.asp# като регистрацията за участие отнема една минута и изисква вписване на потребителско име, парола и имейл. Успоредно, всеки участник следва да препрати на department.fk@uni-svishtov.bg полученото потвърждение за регистрация, допълнено с данни за трите имена, град, училище, тел. номер и имейл за кореспонденция.
С разкритата демо сметка (линк) от уюта на училищната скамейка или дома всеки може да се потопи в света на глобалните финансови пазари. Търговията е с начален виртуален капитал от 10 000 евро, които могат да се инвестират в стотици акции, котирани на водещите борси. Състезанието започва на 19 април (сряда), 00:00 ч. EET/EEST и приключва след 4 борсови седмици на 17 май (сряда), 24:00 ч. EET/EEST. Ежечасно в сайта на състезанието ще се обновява класацията на участниците по текуща стойност на техния инвестиционен портфейл (раздел „Условия и правила“).
За победител и носител на приза „Top Trader 2023“ във финансиадата ще бъде обявен участникът с най-висока стойност на портфейла, в резултат на сключени сделки с акции в платформата (раздел „Класация“). На него ще бъде незабавно изплатена награда от 2000 лв.* Всички участници-зрелостници ще си разпределят парични стипендии с общ награден фонд 10 хил. лв., които ще бъдат изплатени за първия им студентски празник 8 декември при записване в редовна форма, спец. „Финанси“ в СА „Д. А. Ценов“. Всеки зрелостник ще получи сертификат за участие, осигуряващ записване в първа желана специалност в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов.
Наградният фонд е осигурен от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”. Демо търговията се осъществява чрез утвърдената платформа Delta Trading®, в трите ѝ разновидности – уеб, десктоп и мобилна версия (Android и iOS). Навигацията е интуитивна с възможности за бързо сключване на сделки „с един клик“. За участниците са достъпни подробни видео уроци в YouTube (вж. секция „Ресурси“ на платформата), както и безплатен достъп до богат набор от финансова информация за компаниите, актуални фундаментални новини, разнообразни индикатори и инструменти за технически анализ.
Националното състезание е дейност на катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов в рамките на Националната стратегия за финансова грамотност и Плана за действие (2021-2025 г.) към нея за 2023 г. Медийни партньори на инициативата са информационния сайт Dividend.bg и финансовия портал MoitePari.bg.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.