Грамота, сертификат и чек за 2000 лв. получи Константин Здравков – победител в Национална ученическа финансиада „Капиталови пазари 2023”. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Националното борсово състезание се организира от катедра „Финанси и кредит” при Стопанската академия „Д. А. Ценов”, Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов” и „Делтасток” АД. Победителят Константин Здравков е ученик от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” – гр. Добрич. Той успя да увеличи своя инвестиционен портфейл 10000 EUR до 12 123,49 EUR, с което генерира 40-дневна доходност от внушителните 21.23% или над 190% доходност на годишна база.
На специална церемония в Свищовското висше училище победителят в състезанието получи от проф. д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит” приза „TOPTRADER 2023”, а от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” наградна стипендия от 2000 лв. с бордеро за превод на сумата. Ректорът проф. д-р Марияна Божинова поздрави даровития средношколец и му връчи сертификат № 7617 за участие във финансиадата, който документ гарантира на Константин Здравко прием в първа желана специалност по държавна поръчка при кандидатстване в Стопанската академия. От екипа на първата българска финансова катедра подариха на Константин комплект финансови учебници. При награждаването добричкият гимназист бе придружен от совите родители, които бяха приятно изненадани от посрещането, като споделиха своята огромна гордост и щастие от големия успех на техния син. Ректорът проф. Божинова сподели пред победителя и неговите родители свидетелства за големия брой успешни възпитаници на свищовската Алма Матер, които са от Добрич и региона, сред които е и проф. д-р ик.н. Нено Павлов, ректор на Академията от 1999 до 2007 год.

Общо в състезанието взеха участие над 100 млади трейдъри от различни училища в страната. Според обявените условия, те разполагаха с 10 000 евро виртуален начален капитал, който да инвестират през специално приспособена версия на търговската платформа на „Делтасток” АД в акции от Европа, САЩ и останалия свят. Целта бе да се максимизира стойността на създадения портфейл. „Делтасток” и катедра „Финанси и кредит” изпращаха ежедневно до участниците икономически бюлетин, периодични новини, анализи и идеи за инвестиране, с което целяха да стимулират тяхната смелост и стремеж към печалба. Постигнатата доходност от добричкия гимназист Константин Здравков е впечатляваща с оглед на голямата волатилност на водещите борси за периода на състезанието.
На следващите места се класираха Атила Расим – СУ „Панайот Волов”, гр. Шумен с 18.39% доходност и Ивайло Стойков – Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, гр. Стара Загора с 14.99% доходност. Сред заелите призови места са и ученици от Сливен, Плевен и София. С участието си във финансиадата регистрираните в портала на „Делтасток” гимназисти получават сертификати, които им осигуряват прием в първа желана специалност по държавна поръчка в редовна форма на обучение при кандидатстване в Стопанска академия „Д. А. Ценов” след положена матура. При избор на специалност „Финанси”, основният съорганизатор на състезанието – катедра „Финанси и кредит” (чрез своята академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”), осигурява на всеки от тях парична стипендия в размер на 200 лв. за техния първи студентски празник – 8 декември. Общият награден фонд на Финансиада 2023 достига рекордните 12 000 лв.
Националното състезание бе реализирано като инициатива на катедра „Финанси и кредит” в рамките на Националната стратегия за финансова грамотност и Плана за действие към нея за 2023 г. Резултатите от състезанието ще бъдат представени пред новия финансов министър Асен Василен и пред новия образователен министър проф. Галин Цоков. С обявяването на класирането завърши Първата национална ученическа финансиада „Капиталови пазари 2023”.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.