Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отбеляза тържествено 87 години. Създадено в резултат на щедрото дарение, направено от Ценов на 1 септември 1912 г., Свищовското висше училище е открито на 8 ноември 1936 г. лично от Цар Борис III, припомнят от Висшето училище.

Патронният празник на Академията традиционно бе отбелязан с тържествена церемония пред сградата на Ректората, открита с изпълнение на военен духов оркестър.

Пред паметника на Дарителя академичната общност и гостите на празника посрещнаха ректора проф. д-р Марияна Божинова, заместник-ректори, председателя и зам.-председателя на Общото събрание, деканите и председателя на Студентския съвет.

Слово за Димитър Ценов произнесе проф. д-р Красимир Шишманов – председател на Общото събрание на Академията. В знак на признателност венци и цветя пред паметника на Дарителя поднесоха ректорът, председателят на Студентския съвет, преподаватели, служители и граждани.

Тържеството продължи с шествие-поклонение до гроба на Дарителя в двора на манастира „Св. св. Петър и Павел”, където бе отслужена панихида.

Академичното ръководство и гостите на академичния празник почетоха паметта на Дарителя с поднасяне на цветя.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.