СА „Димитър Апостолов Ценов“ не може да продължи да осигурява нощувка и изхранване за украинските бежанци, които са настанени в трети блок на студентските общежития. Помощта от 15 лева по новата хуманитарна програма от 1 юни е недостатъчна, коментира пред Актуално Свищов ректорът професор Марияна Божинова.
Новите финансови условия са недостатъчни, за да продължим участието си в програмата за украинските граждани, коментира ректорът на и посочи, че темата е била обсъдена на ректорски съвет:
„Тези 15 лева са абсурдни, ние за 15 лева не можем да ги изхраним, да не говорим за тока и всички други разходи. Няма как“.
Евентуално алтернативата е 10 лева само за нощувка, но проблемът е, че в Свищов няма работа за украинските граждани, както и как ще бъдат изхранени, посочи още проф. Божинова.
В трети блок на студентските общежития в Свищов са настанени близо 30 бежанци, има 300 свободни легла.
„Заключваме и спираме ток и всичко от 1 юни, ако не получим ясна информация и сигурност по какъв начин ще ни бъдат плащани разходите“, коментира ректорът и припомни, че през март Стопанската академия инвестира над 20 000 лева в ремонти на общежитието преди да приеме първите украинци.