Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 2023 в ОКС „бакалавър” получиха своите дипломи на тържествени церемонии в аулата на родната Алма Матер. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Облечени в академични тоги и барети, в рамките на две церемонии, дипломите си получиха абсолвентите от всички специалности към четирите факултета, придобили ОКС „бакалавър” след положен държавен изпит на 28, 29 и 30 юни 2023 г. В присъствието на своите родители, приятели и близки, дипломантите получиха поздравления и признание за положения труд през 4-годишния период на обучение.

Ректорът на Академията – проф. д-р Марияна Божинова поздрави абсолвентите и ги увери, че дипломата, която получават, им открива много възможности за успешна кариера в сферата на икономиката и управлението на фирмено, общинско, регионално и държавно ниво, не само в България, но и в чужбина, защото дипломата от Стопанска академия „Д. А. Ценов” има висока стойност и е международно призната. „Плеяда наши възпитаници са заемали и заемат високи ръководни постове в държавата – има ли сме вицепрезидент, министри и зам.-министри, директори на държавни агенции, областни управители, кметове. В чужбина също имаме много добре реализирали се наши възпитаници, но аз, скъпи дипломанти, Ви призовавам да останете в България, защото страната ни има нужда от такива млади, образовани, знаещи и можещи хора като Вас”, каза проф. Божинова. Тя подчерта, че част от дипломантите са първият випуск, завършил дистанционна форма на обучение в ОКС „бакалавър”, а на целия випуск още в първи курс, втория семестър им се наложи да преминат в онлайн режим на обучение поради пандемията от Ковид през 2019 г. Ректорът съобщи и добрата новина от Министерството на образованието и науката, че преди броени дни Свищовското висше училище получи за 2023 г. втория най-висок коефициент за издръжка на ПН „Икономика” за страната (след УНСС), който се формира на база качество на обучението. „Не случайно нашите „златни” момичета – Нургюл Салимова (1 курс) и Ивет Горанова (4 курс) са избрали именно нашата Алма Матер, а преди години този избор направи и Антоанета Стефанова. Искам да Ви убедя, че Вие се обучавахте на правилното място, в правилното време и преодоляхте всички сериозни предизвикателства”, каза проф. Божинова.

По традиция, в рамките на двете церемонии бе изпълнен ритуалът по полагане на Галилеевата клетва. Свищовската академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта-Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва (подобна на Хипократовата) – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Абсолвентите на Свищовското висше училище от випуск ’2023 тържествено обещаха: да пазят името на Стопанска академия „Д. А. Ценов”; да защитят достойно професионалната си подготовка; да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействат за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждават в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верни на своя народ, да допринасят с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъдат достойни граждани на Отечеството си. След полагане на клетвата, в чест на дипломантите прозвуча „Многая лета”.

Първенците на випуска, завършилите с отличен успех (над 5,50) получиха своите дипломи лично от ректора на Свищовската академия, проф. Божинова. С най-висок успех се дипломира Николета Иванова – спец. „Счетоводство и контрол” със среден успех от следването 5.95 и 6.00 от държавен изпит. В рамките на двете церемонии, абсолвентите бяха приветствани и от деканите на съответните факултети, които връчиха дипломите на своите възпитаници: проф. д-р Атанас Атанасов – „Стопанска отчетност”; доц. д-р Светослав Илийчовски – „Производствен и търговски бизнес”; проф. д-р Андрей Захариев – „Финанси”; проф. д-р Маргарита Богданова „Мениджмънт и маркетинг”.

Тържествените церемонии по дипломиране на випускниците завършиха с ритуалното хвърляне на академичните барети пред сградата на Ректората и множество снимки на дипломантите с техни колеги, преподаватели, родители, приятели.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.