Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, придобили ОКС „бакалавър” след положен държавен изпит през юни 2022 г., получиха своите дипломи на тържествена церемония, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Облечени с академични тоги и барети, те посрещнаха с аплодисменти в аулата ректорът на Свищовското висше училище – проф. д-р Марияна Божинова и придружаващите я декани на четирите факултета. „Випуск ’2022 е специален с това, че Вие завършихте ОКС „бакалавър” в годината, когато Свищовското висше училище отбеляза 110 г. от завещанието на видния ни дарител Димитър Апостолов Ценов”, подчерта в приветствието си към дипломантите проф. Божинова. Тя ги увери, че дипломата, която получават, им открива много възможности за успешна кариера в сферата на икономиката и управлението както в страната, така и в чужбина. Като пример ректорът посочи плеяда възпитаници, от вече над 155-хилядното семейство на Стопанската академия, които са заемали и заемат високи ръководни постове, сред които вицепрезидент, министри, кметове, генерални директори на водещи компании. „Нашата диплома има висока стойност и отдавна е международно призната, но аз Ви призовавам да останете в България и тук да намерите своята професионална реализация, защото страната ни има нужда от млади и образовани хора като Вас!”, каза проф. Божинова. Тя пожела на дипломантите да бъдат здрави, щастливи и благословени, да вярват в себе си, да имат кураж да следват мечтите си, да бъдат предприемчиви, да бъдат достойни и горди възпитаници на едно от най-старите и елитни висши училища в България – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.
По традиция, на церемонията бе изпълнен ритуалът по полагане на Галилеевата клетва. Свищовската академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта-Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети Галилеева клетва (подобна на Хипократовата) – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Ритуала по полагане на клетвата изпълни деканът на факултет „Финанси” – проф. д-р Андрей Захариев, а дипломантите от Випуск ’2022 тържествено обещаха: да пазят името на Стопанска академия „Д. А. Ценов”; да защитят достойно професионалната си подготовка; да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействат за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждават в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верни на своя народ, да допринасят с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъдат достойни граждани на Отечеството си. След полагане на клетвата, в чест на абсолвентите прозвуча „Многая лета”.
Ректорът връчи дипломите на първенците на випуска. С пълно отличие (среден успех от следването 6.00 и оценка от държавен изпит 6.00) се дипломираха известният рок-изпълнител Тома Здравков, спец. „Икономика на туризма” и Нелина Стоименова, спец. „Счетоводство и контрол”. Пръв своята диплома получи Тома Здравков, като в обръщението си към своите колеги им пожела здраве и успешна реализация, а към академичните преподаватели изказа огромна благодарност за всичко, което дават на свищовските студенти. Сред отличниците бе и съпругата на Тома – Виктория Здравкова, завършила също спец. „Икономика на туризма”.
С отличен успех (над 5.50) се дипломираха общо 56 бакалаври. Поздравителни слова към дипломантите отправиха и деканите на четирите факултета, които връчиха дипломите на абсолвентите от съответните специалности – доц. д-р Светослав Илийчовски („Производствен и търговски бизнес”), проф. д-р Маргарита Богданова („Мениджмънт и маркетинг”), проф. д-р Андрей Захариев („Финанси”), проф. д-р Атанас Атанасов („Стопанска отчетност”). Дипломите на абсолвентите от спец. „Застраховане и социално дело” връчи зам.-ректорът доц. д-р Румен Ерусалимов.
Церемонията по дипломиране на придобилите ОКС „бакалавър” от Випуск ’2022 завърши с тържествена обща снимка пред сградата на ректората и традиционното ритуално хвърляне на баретите.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.