На 28-29 септември 2022 факултет „Финанси“ при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ бе домакин на 87-та международна научна конференция по икономическо и социално развитие от мрежата ESD. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Конференцията бе посветена на 70-та годишнина на първата българска катедра по финансови науки – катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“. Темата на форума бе „Икономика, управление, финанси и банково дело“ и в него участваха 73 учени, представляващи 26 научни образователни институции от 4 континента и 11 държави – Албания, Армения, България, Канада, Хърватия, Унгария, Йордания, Молдова, Словакия, Южна Африка и САЩ. Конференцията се проведе присъствено и онлайн в среда BigBlueButton.
Научният форум бе открит на 28 септември от проф. д-р Мариян Цингула – председател на научния комитет на конференцията. В изказването си хърватския професор подчерта, че от стартирането на веригата конференции ESD от сборниците с доклади са успешно индексирани в Web of Science 30% от сборниците, а в EconLit на американската икономическа асоциация над 70%, включително и от 2022 год. Поздравителен адрес към присъстващите от името на ректора на Свищовската академия бе отправен от зам.-ректора по „Учебна дейност и акредитация“ на СА „Д. А. Ценов“ – доц. д-р Искра Пантелеева. Заместник-ректорът по „Научноизследователска дейност и развитие на кадрите“ на Стопанската академия – доц. д-р Любомир Иванов поздрави участниците в конференцията и пожела на нея да бъдат формирани нови мрежи за научно партньорство.
Бяха представени поздравителни адреси от проф. д-р Митко Димитров, главен редактор на индексираното в Scopus научно списание „Икономически изследвания“, издавано от Института за икономически изследвания при БАН и доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международното сътрудничество на УНСС. Чрез видеоконферентна връзка поздравления към форума направи проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България.
Ръководителят на честващата своята 70-та годишнина финансова катедра проф. д-р Стоян Проданов се включи онлайн с приветствие от борда на плаващата по река Дунав римска лусория „Danuvina Alacris“ (Живият Дунав). В знак на благодарност за предоставеното домакинство на форума проф. д-р Андрей Захариев удостои проф. Мариян Цингула с почетния плакет „70 ANNISS” на финансовата катедра.
Модератори на двата работни дни на конференцията бяха деканите проф. Андрей Захариев и проф. Маргарита Богданова. Материалите от конференцията са публикувани в онлайн сборник с пълнотекстови доклади, който има обем 417 стр. и сборник с абстракти на доклади от 64 стр.
Третият и финален ден от конференцията е с фокус върху социална програма с посещение на античния град Нове и други туристически забележителности в Свищов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.