Коментар за представянето на „студентите” от началото на първенството в Северозападна Трета лига от председателя на УС на ОФК Академик Христо Цветанов и Росен Илков, директор на ДЮШ и треньор на юноши старша възраст пред официалната страница на „студентите” в социалната мрежа фейсбук.
– Как коментирането представянето на Академик и мястото, което заема в момента?
– Христо Цветанов: Това не е изненада, особено с оглед програмата, до момента сме играли с четири от първите пет отбора в групата, най-силните в Северозападна Трета лига – Бдин /Видин/, Спартак /Плевен/, Славяново и Локомотив /Горна Оряховица/. До миналата година имахме футболисти, преобладаващата част бе от други градове, състезатели на други школи. Тази година заложихме на юношите старша възраст, които миналата година завършиха на пето място. Те положиха много в подготовката, работят съвестно и не е далеч момента, в който да очакваме по-добри резултати от тях. Важно е да се отбележи политиката, която се стремим да прокараме – децата от школата да преминават през мъжкия отбор по-рано, в по-ранна възраст, за да могат да знаят 16, 17, 18-годишни, да знаят дали имат перспективи в мъжкия футбол. Ние ще бъдем изключително щастливи, да се занимават с футбол професионално, това е идеята на школата.
– Росен Илков: Трябва да се отбележи, че децата растат от мач на мач въпреки лошите резултати. Ние сме хората, които всеки ден сме с тях и виждаме израстването, трупат самочувствие, вдигат нивото. Ясно е, че хората забелязват само резултатите и като изключим срещата за Аматьорската купа, където победихме, те са негативни. Надявам се и съм убеден, че няма да закъснеят и добрите резултати. Най-радостното е, че всичко се случва с 90% местни момчета, нещо което досега не се е случвало. Досега основата на отбора е бил футболисти отвън. Ще повторя господин Цветанов – резултатите не ни изненадват.
– Христо Цветанов: Работим с четирима по-опитни, по-възрастни футболисти. Ние очакваме в обозримо бъдеще, до една година, да имаме една равностойна и дълга скамейка от млади футболисти, което дава добри перспективи за Клуба. Ще бъдем много щастливи някои от тези момчета, да бъдат забелязани от по-големи отбори, професионалните в Б и в А група. Това е естественото развитие на един футболен талант – от детската школа, през юношеските формации, да отива напред в мъжкия отбор.
– Средната възраст на футболистите?
– Христо Цветанов: Ако изключим тримата по-възрастни футболисти, останалата част всички са от 16 до 22 години.
– Росен Илков: Имаме четирима човека от младшата възраст дори, които участват в тренировъчния процес. Останалите 70% от отбора са от старшата възраст – говорим за деца, които са 17-18-годишни, които са съвсем равностойни на останалите.
– Христо Цветанов: Спокойно можем да кажем, че средната възраст е около 17-18 години до 19 години. Единствено Стефан Трайков вдига възрастта, но виждате – с усърдие, с опита си е един добър пример за младите футболисти. Успява на тези години да поддържа тази форма.
– Росен Илков: Хубаво е, че се забелязва една активизация от страна на младите момчета. В началото на подготовката не бяха толкова мотивирани и целеустремени, докато сега в процеса на работа се вижда все по-сериозно отношение към учебно-тренировъчния процес. Стараят се. Започва и първенството на старшата възраст и ще имат много повече игрово време и се надяваме и там на едни прилични резултати. Дават заявка и изискванията към тях ще бъдат все по-високи.
– Христо Цветанов: Предвид това, че играят мъжки футбол, а ядрото може да се състезава при юноши старша възраст, имаме надежди за добри резултати. Измерването на работата, ключето, би било ваденето на футболни таланти – това е важното.
– Росен Илков: Надявам се да осъзнават възможността, която имат да се качат на футболната сцена с този мъжки футбол. Това е мястото, където могат да ги забележат, защото за да си част от отбора в тази ранна възраст – значи имаш някакъв потенциал. Въпросът е да го покажат, когато им се дава игрово време и да бъдат забелязани и да вървят нагоре.
– Христо Цветанов: Изключително важно е усърдието в тренировките. При отсъствие на един състезател винаги се пита, защо е така. Имаме индивидуален подход и към всяко едно дете от Школата. Трудът, освен таланта, работата на високи обороти при положение, че тренировките са ежедневни, смятаме, че резултатът ще дойде.
– Росен Илков: Няма невъзнаграден труд.
– Каква е вероятността за влизане в А Окръжна група, каквито коментари се появяват?
– Христо Цветанов: И миналата година имаше такива коментари. В никакъв случай няма да се изпадне в такава ситуация. Нормално е отбор, който е толкова млад, в голямата си част не е играл мъжки футбол… опитваме се да развиваме нещата по нов начин.
– Какво предстои оттук нататък?
– Христо Цветанов: Фундаментът не са ни резултатите, те не могат да дойдат толкова бързо. Когато работиш с млади футболисти, с деца от Детско-юношеската школа в мъжкия отбор, разбира се, че има такива негативни моменти. Не сме измислели ние това. Все повече клубове на ниво Трета лига практикуват този подход – малките, младите там – мъжки футбол, борбата и ако ще става, да е ясно! По-рано на 24-25 години казваха: Ние няма да станем футболисти. Сега нещата са други – когато се трудиш ежедневно и 18-19-годишен не покажеш качества – по-добре отиди завърши едно добро образование, насочи се към друга област, а играй футбол за развлечение в долните лиги. Нашия поглед е нагоре, към професионалните изяви.
– Росен Илков: С господин Цветанов сме си говорили – дали ще си трети или 12, това е аматьорски футбол. Ние не вадим никакви дивиденти, това не е професионален футбол да имаш някакви дотации от футболен съюз, от телевизионни права и т.н. Най-големият плюс тук е да виждаме деца от Школата, да играят в първия отбор, да трупат самочувствие, да се забавляват на терена и да вървят нагоре. Това може да бъдат единствените дивиденти и всичко трябва да е насочено насам. Тези деца имат нужда от подкрепа в крайна сметка, най-лесно е да дойдем и да ги анатемосаме, че не става нищо от тях. Да си излеем цялата негативна енергия за 90 минути, да си станем доволни и да си ходим в къщи доволни, че сме ги оплюли. Търпение и подкрепа за израстването на тези деца – това е необходимо.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.