Вече 73 години „Академик“ е флагман на футбола и спорта в региона и име, което знаят всички в България!
Честит празник на всички бивши състезатели, футболисти, фенове, приятели, родители, ръководители, персонал, деца и юноши, спомоществователи, съмишленици, спонсори!
Нека „Академик“ бъде и пребъде! На многая лета!!!
Актуално Свищов припомня: 10 ноември 1949 г. е паметна дата за свищовския футбол. Тогава в първа аудитория на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ се провежда събрание за учредяване на студентско спортно дружество „Академик“. Футболът в града, разбира се, не започва съществуването си от този момент.
През 1896 година в Свищов, в Държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ пристига учителят по френски език Луи Леворле. Той донася със себе си оригинална футболна топка от кожа и започва да занимава учениците през свободното им време с играта „ритни топ“. След неговото заминаване пристига д-р Улрих Левенсон, който продължава започнатото от Леворле. Само след година-две училището има свой футболен отбор, който в последствие става и отбор на създаденото Юнашко дружество в Свищов. Именно Левенсон ръководи отбора на Свищов в Първата демонстративна среща по футбол в България на 11.04.1900 година, състояла се във Варна по време на Първият юнашки събор между отборите на Свищов и Габрово. Започнатото доразвива пристигналият учител по немски език д-р Иван Славов и заниманията „ритни топ“ се превръщат в традиция.
В Свищов през отделните периоди са съществували различни футболни отбори: „Север“, „Славия“, „Дунав“, „Дунавски спортист“, „Генерал Борис Копчев“ и др.
През 1950 година в Свищов освен „Академик“ съществуват още няколко футболни тима, най-изявеният от които е „Строител“, взел участие в Северна „Б“ група. Следващата година Академик също завоюва право на участие в „Б“ група и Свищов става един от малкото градове с два отбора в групата.
През 1957 настъпва нова голяма реорганизация на спорта в града, в резултат на която всички футболни дружества („Строител“, „Червено знаме“, „Спартак“ и „Динамо“) се обединяват под знамето на флагмана „Академик“. Следват успешни сезони във Втория ешелон, като отборът се утвърждава като един от най-силните тимове там, с който всички останали трябва да се съобразяват. На няколко пъти „студентите“ са на крачка от постигането на мечтата свищовският тим да се нареди сред най-големите футболни майстори в България.
Моментът за атака настъпва през сезона 1975/76 г., въпреки че съперник за първото даващо промоция място в Северната „Б“ РФГ е силният състав на „Етър“. На „Академик“ е нужна само победа в последния мач и то като гост срещу „Ангел Кънчев“ (Трявна). Истинска фурор обхваща Свищов, в деня на мача – 5 юни 1976 година повече от 3000 свищовлии с всякакви възможни превозни средства се отправят към Трявна. „Студентите“ категорично надиграват съперника си и печелят с класическото 0:3.
Като говорим за Академик през годините не бива да пропускаме и ДЮШ, която дава прекрасни футболисти. Възпитаник на Школата е Цанко Цветанов, един от героите от 1994. Други възпитаници са братята Евгени и Йордан Маринов, Тодор Борисов, Танер Камбуров и много други.
Академик е не само футбол през годините – Петър Петров, най-бързия българин – трети на Олимпиадата в Москва 1983. Тоня Христова – европейски шампион по хвърляне на копие и най-младия майстор на спорта.
Академик има успехи и в тенис на маса. Под ръководството на Генчо Гешев успехи бележи и хандбала.
Сред спортистите завоювали успехи с марката Академик са – Камен Пенев – борба, Иван Гърчев, Стефан Трифонов – вдигане на тежести, Николай Тодоров – плуване, Атанас Махлев – шахмат и много други състезавали се за Свищов и Академик.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.