Почти пет десетилетия по-късно Академик отново пише история! В сряда “студентите” излизат на исторически финал за Купата на Аматьорската футболна лига. Преди 48 години отборът влиза в професионалния футбол…

Моментът за атака настъпва през сезона 1975/76, въпреки че съперник за първото даващо промоция място в Северната Б РФГ е силният състав на Етър (Вeлико Търново). Всичко обаче е в полза на фаворитизирания от „отговорни фактори“ отбор на окръжния център.

На Академик е нужна само победа в последния мач и то като гост срещу Ангел Кънчев (Трявна). Истински фурор обхваща Свищов, в деня на славата – 5 юни хиляди свищовлии с всякакви възможни превозни средства се отправят към Трявна изпълнени с надежда. БДЖ се принуждава да композира специална композиция на локомотива на която е закачен огромен транспарант с надпис „Сега или никога“…

Студентите категорично надиграват съперника си и печелят с класическото 0:3, обезмисляйки домакинският успех на Етър. На връщане върволицата от автомобили се проточва по думите на очевидци „от Балкана до Дунав“.

Търновските катаджии този ден са особено стриктни и почти всеки щастливец видял на живо успеха на „Академик“ отнася фиш със солена глоба. Играчите са посрещнати като герои, а нощта на 5 срещу 6 юни е една от малкото, която никой в града няма да забрави.

През лятната пауза в резултат на усилената дейност на доброволци от целия град е изграден сегашният стадион „Академик“ – нали на него вече ще се играят срещи от „А“ група!

Студентите се справят добре в елита и завършват сезона в уникален двубой с „Левски-Спартак“ Сф (0:0) в мач привлякъл невероятните 36 000 /населението на Свищов тогава е било не повече от 30 000/.

През сезона 1977/78 синьо-белите правят фантастичен марш в турнира за Купата на Съветската армия, който завършва с драматична загуба с 2:0 след продължения от Марек (Ст. Димитров) на полуфинала. По-късно Марек печели и купата надделявайки над ЦСКА. За съжаление въпреки добрите резултати в турнира за купата, Академик няма сили да се задържи сред най-добрите в България и отново отпада от елита.

Във вторник четата на Георги Онов отпътува за старата столица, където в хотел край града ще проведе лагер преди мача, който се играе в сряда на стадион “Ивайло”, това съобщи за Актуално Свищов Емил Перушанов, председател на Управителния съвет на ОФК Академик.

Фирма Феникс 2 осигурява за своя сметка безплатен транспорт до Велико Търново. До момента над сто души са се записали, а записването продължава. За феновете сборен пункт 22 май 14:30 на паркинга пред стадиона, 14:45 часа потегляне. Отделно множество ще пътуват с коли. Ще се вземат знамената, вувузелите и тъпаните. Осигурен е транспорт и за възпитаници на Детско-юношеската школа на клуба.

Почти 50 години сме свидетели почти на Вазов – “Пиянството на един град”…

Събуди се Свищов и нека подкрепим Академик!
Актуално Свищов

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.