Свищовлията Ахмед Куйтов беше избран за част от екипа, който ще ръководи процеса по създаване на Европейска мрежа на носителите на младежката награда „Карл Велики“. Той е единственият представител от България в работната група, която включва 14 души.
Поставеният срок за учредяване на Европейската мрежа е 6 месеца, а призът „Карл Велики“ е единствената официално призната от Европейския парламент награда за млади хора, допринасящи за развитието на европейската интеграция.
До момента над 5000 са кандидатствалите организации, като едва 378 са удостоените с приза. Всяка година се избира по 1 национален победител от страна – членка на съюза. През 2022 г., която е и официалната Европейска година на младежта, от България беше избрано Сдружение „Институт Перспективи”, основано именно от Ахмед Куйтов. Затова той е и от избраните да ръководят процеса по формирането на официална организация, която ще бъде представителна за целия ЕС.
„В западните страни от ЕС като Франция и Германия е много развита културата на фондациите, в които са ангажирани различни публични фигури. Лично аз до момента съм имал възможността да участвам в две срещи на върха, организирани от Международната фондация „Карл Велики” в Аехен, Германия. На 16 ноември имаше дискусия между носителите на младежката награда и студенти от Колежа на Европа с г-н Ги Верхофщад, който беше един от председателите на приключилата през май 2022 г. Конференция на бъдещето на ЕС, която генерира множество идеи за промяна в съюза. Ние, младите хора, напълно свободно му зададохме въпроси. Лично аз го попитах относно процеса за възможността да могат хора от 16 г. възраст да гласуват на изборите за Европейски парламент и за появата на общоевропейски листи, чрез които да можем да гласуваме пряко за евродепутати от различни членки“, разказа Ахмед Куйтов.
Михаил МИХАЛЕВ,
вестник „Борба“