На 15 май се навършват 96 години от откриването на Къща музей „Алеко Константинов”.
Първите държавни къщи-музеи са открити едва в началото на 20-те години и са свързани с живота и творчеството на видните наши писатели Алеко Константинов и Иван Вазов. Още преживе Щастливеца пише до свой приятел, че желае родният му дом в Свищов да остане „за обществено ползване”.
Идеята за музей на Алеко Константинов в Свищов е подета още през 1911 година от свищовското класно учителско дружество и е прекъсната поради войните през 1912 – 1918 година и е продължила отново през 1919 година. За тази цел е избран комитет, който изработва устав, утвърден от Министерството на народното просвещение със заповед 1788 от 2 юни 1920 година.
През 1922 година до Министерството на народното просвещение е изпратен рапорт за състоянието на къщата на Щастливеца от директора на Народния музей, в който се казва: „…Самата къща е една масивна тухлена двуетажна постройка, широка 20,47 метра, дълга 12,60 метра и висока 10 метра. И в своята външност и в своята вътрешност тя е представителна, особено със стълбището си от централния коридор на долния към горния етаж…”.
Самото откриване на Къщата музей стана на 15 май 1926 година от министъра на просвещението Никола Найденов, в присъствието на на председателя на Народното събрание Александър Цанков, народни представители, председателя на комитета проф. Георги Данаилов, кмета Капитанов и много граждани.
Още от самото основаване в музея са застъпени три отдела – „Алеко Константинов”, археологически и етнографски. Израсъл върфу старите традиции и принципите на Емануил Васкидович, Димитър Начович, Георги Владикин – музеят не се развива едностранчиво, а започва действително да съхранява всякакви „стародревни останки” под вещото ръководство на учителя Стефан Стефанов и натрупва в своите фондове многообразен и ценен материал.
Исторически музей – Свищов

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.