Немалко хора в активна възраст биха завидели за енергията, хъса и позитивизма на 86-годишната Мария Тодорова от великотърновското село Ветринци.

Движеща сила на дълголетницата е нейното трудолюбие.

Сама върти цялата домакинска и къщна работа, гледа животни, копае, сее и прибира реколтата в градината, произвежда сирене и мляко. Казва, че е представител на онова поколение, в което трудовите навици се формират още в ранна детска възраст. За старицата няма и минута скука и бездействие. Не гледа сериали, нито безсмислени шоута по телевизията.

Мария е прекарала целия си живот във Ветринци. Тук е родена и тук се омъжила. Работила в местната РПК, а след като се пенсионирала, продължила да се труди. От години е вдовица, а нейна опора са синът й Николай, съпругата му и внукът й.

86-годишната жена всяка сутрин става в 6:00 ч. и запретва ръкави.

Първо се заема да запали печката, после да нахрани животните. Носи вода с кофи до обора, почиства и обгрижва всички кози, овце, кокошки, агнета, пуйки, зайци и др. И така до късно вечерта.

„Работата с животните е 24 часа. Винаги има какво да се прави. Не съм уморена. Все още имам енергия и желание да работя“, споделя баба Мария.

Горда е, че възпитала в труд и своите син и внук. Те идват да й помагат, защото животните са много.

„Всичко си произвеждаме – месо, яйца, мляко, сирене, зеленчуци, плодове, мед и т.н. Няма нужда да ходя до магазина, за да пазарувам. А и защо да си купувам стоки, в които са вложени химия, консерванти и подобрители. Вероятно това, че консумирам екологично чиста храна, е тайната на моето дълголетие“, размишлява тя.

От няколко дни голяма радост за баба Мария са новоизлюпените пиленца, за които се грижи. Мъниците познават гласа й и веднага реагират, когато им заговори. Прибрала ги в кашон, но те вече заякнали и добили сили да щъкат из къщата.

Възрастната жена споделя, че е необходимо да имаш голямо сърце, за да гледаш животни.

Твърди, че те са като децата и се нуждаят от любов. Всяко си има име, кръщавала ги според окраската. Говори за животните си с умиление.

В стопанството не ползват никакви субсидии и се справят със собствени средства. Продават на дребно и така оцеляват. Миналата година повечето агнета били изкупени от чужденци. Много хора от селото идват да си вземат яйца, мляко и сирене.

„Държавата прави всичко по силите си, за да убие българското животновъдство. Вероятно целта е да се превърнем във вносител на чуждестранни стоки. Например в момента продуктите от Украйна, които наводниха търговската мрежа, оказват влияние върху изкупната цена на родното производство. Хората у нас нямат пари и са принудени да купуват евтиното“, допълва синът на жената – Николай.
Галина ГЕОРГИЕВА,
Вестник Борба
Сн. авторката

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.