83 възпитателни дела срещу 50 деца е гледала през 2021 година Местната комисия за борба срещу обществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Свищов. Това съобщи за Актуално Свищов Вера Блажева, секретар на комисията. Най-малкият извършител е на 12 години, 10 са момичетата, извършители на простъпки.
Сбиванията, разправиите между малолетни и непълнолетни са най-големия дял на възпитателните дела. Агресията сред децата ще се увеличава още, прогнозира Вера Блажева. Дългата асоциализация на подрастващите през последните месеци заради ситуацията с К-19 е основната причина за тъжната прогноза, допълва тя. „Децата от дълго време не участват в спортни, културни и всякакви други масови прояви. От почти две години са затворени по домовете си и това е основанието ми за тази прогноза“, коментира секретарят на комисията.
През годината е имало случаи на неправоспособни водачи на коли, кражби и притежание на наркотични вещества. 4 са саморазправите на невръстни. Има случаи и на вандалски прояви – новост е, че подрастващите тръгват да чупят и автомати за кафе и други подобни.
Тревожното е, че девет деца са многократно познати на Местната комисия – с повече от една простъпка. Сравнение с предходната година данните са почти еднакви – 84 възпитателни дела срещу 55 малолетни и непълнолетни.
За първи път през годината са регистрирани случаи на кражба на лични данни и то от невръстни. В единия случай дете е навъртяло за сметката на родител солидна сума при зареждане на ваучери. Деянието станало ясно след като дошла сметката от мобилния оператор. В друг случай невръстен е ползвал пароли на възрастен и за негова сметка е пазарувал онлайн.
В заключение Вера Блажева обаче не крие, че е оптимист – няма лоши деца, а обстоятелствата ги правят такива! Трябва да им се обръща внимание и те да бъдат уважавани, допълва тя.