За първи път от доста време в пленарната зала на ОбС-Свищов се получи дебат, видя и чу Актуално Свищов.
Повече от 80 минути продължиха разискванията по точка първа от дневния ред на днешното редовно юлско заседание. Точката на пръв поглед изглеждаше тривиална – отпускане на пари на „Дунавски индустриален технологичен парк” ЕАД. 84 хиляди лева отпуснаха съветниците на индустриалната зона. Парите са за проектиране изграждането на газопровод от местността Ненова шатра, където влиза природния газ, до входа на бившето военно поделение.
До гласуването обаче се стигна след повече от едночасов дебат. На моменти бяха отправени и обвинения в зависимости, но дискусията не се отклони от добрия тон. От хода на дискусията обаче стана ясно, че общината чрез своето дружество има намерението да построи газопровод, който ще осигури независимостта на техно парка със синьото гориво.
По същество дебатът бе открит от Калин Костов, който постави пет питания, които останаха без отговор. Сред въпросите, които останаха без отговор бе и този защо газовата връзка ще се изгражда от общинско дружество след като има фирма с лиценз за газоснабдяването на Свищов и околността.
Съветник Ивелин Петров коментира, че ако искаме по-ниска цена на еленергия няма да си направим АЕЦ зад Общината. Той коментира, че парите, които отиват за проектиране – 84 хиляди лева и по предварителни сметки 10 милиона за тръбата може да отидат за гражданите на Свищов, за учила и детски градини.
Съветник Валери Николов припомни, че още от ноември 2008 година има решение на местния парламент за прокарване на газопровод в града. Но това решение така и не е изпълнено.
В дискусията се включи и кметът Генчев, който заяви, че съветниците се опитват да вкарат в заблуждение колегите си и обществеността. Градоначалникът бе категоричен, че с изграждането на газовата връзка не се цели изземване на бизнес. По думите му това се прави за да се осигури стабилност и предвидимост за бъдещите инвеститори в индустриалната зона. Генчев заяви още, че има прекалено много процедури и затова реализирането на това начинание не става толкова бързо, но изрази надежда, че изграждането на парка ще гарантира бъдещето на града. Генчев бе категоричен, че Общината има лиценз от Булгартрансгаз и ще може да доставя законно газ до зоната на техно парка.
В дискусията се включи и Кристиян Кирилов, шеф на местния парламент. Той припомни клетвата, която всички са полагали в залата – да се ръководят и да работят за интересите на града. Общинар №1 нападна колегите си Костов и Петров, че изпълняват чужди интереси и имали някакви зависимости.
В репликите си Калин Костов заяви, че той е бил принципен – преди 10 години е гласувал „против” днешната фирма-лицензиант. Ивелин Петров заяви, че няма никакви зависимости, а аргументите, които е представил са на базата му на икономист.
В крайна сметка предложението мина – подкрепено от 20 души, „против” гласуваха двама, четирима с „въздържал се”, а двама не участваха в гласуването.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.