Георги Братов обикновено се представя като „бай Георги от Свищов“, но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено, разказва програма Христо Ботев по БНР. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в „Покана за пътуване“. Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем сам, на автостоп. Сигурна съм, че ви заинтригувах.

Проведохме разговора си по телефона, тъй като в момента г-н Братов живее на 65 километра от София в село Ябланица. Запитах го тези 60 държави след като се е пенсионирал ли ги е избродил или е започнал по-отрано. Оказва се, че всичко е започнало преди повече от шест десетилетия в Свищов, когато отишъл на първи си излет.

Пенсионерът е щастлив в свогенското село, където живее, защото е заобиколено от зеленина и върхове от над 1000 метра, които редовно изкачва. Собствената продукция му помага да живее икономично и да инвестира в пътувания до Европа, но за по-далечните пътешествия тегли краткосрочни кредити.

Запитах Георги Братов, който през септември ще започне 79-ата си година, в Нова Зеландия, която е пребродил на автостоп не са ли му се чудели къде е тръгнал с 22 килограма раница съвсем сам.

Всички много му се радвали и едно семейство, което го качило на стоп, го поканило за шест дни у тях.

„Сигурно и аз съм прихванал от Алековския дух, нали и двамата сме от Свищов, та затова съм такъв запален турист“, казва бай Георги Братов, с когото разговаряме за страстта му към броденето по света.

Пенсионерът-пътешественик като ученик гледал научно-популярен филм за Варанаси на река Ганг и шест десетилетеия мечтал да я види на живо. В „Покана за пътуване“ разказва какво е да живееш в сбъднат сън в Индия.

Дай Боже на бай Георги Братов и на всеки от нас дълъг живот и добро здраве да сбъдваме пътешественическите си мечти. А на него – двойно, защото още не е бил в Китай и в Канада, а много иска да ги посети.

Сн. и видео: Личен архив

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.