61-годишна живее под открито небе на нива, не иска пари, а жителство, разказва в репортаж, bgonair.bg.
Жена живее месеци наред под открито небе в Родопите. Остава без дом, след като е изгонена от последното си работно място, където е и живяла. Единственото нещо, което тя иска да има, е адресна регистрация и покрив над главата си през зимните месеци.
Руска Белчева е на 61 години и от началото на лятото живее в нива в близост до кърджалийското село Гняздово. Това е единственото, което притежава. В средата на полето са разположени диван, стара печка, матрак и скъсани куфари, които са цялото ѝ имущество.
„Учих във вечерно училище. Имахме къща в смолянско село. Изгоря при пожар, заедно с майка ми. Останах без нищо. Сега аз съм в нейното положение. Нямам нищо и живея без една стотинка“, разказа тя.
Последните няколко години Руска е работила в стопанството на пенсионер, където се е грижила за имота и животните. Заради скъпите консумативи той я гони и така заедно с всичките си вещи остава под открито небе. Има документи, с които може да кандидатства за социална помощ, но няма адресна регистрация.
„Аз не се моля за пари, аз се моля за жителство, защото аз имам и ръце, и пари, но къде ми е жителството“, подчерта тя..
Руска споделя, че няма роднини и от месеци всяка вечер заспива на нивата заедно с всичките си вещи, а много често и сред чакали.
Единствената ѝ връзка със света е мобилен телефон, който зарежда със зарядно на слънчеви батерии. Твърди, че ѝ е подарено в Германия, където за кратко е работила. Надеждата на Руска е преди зимата да получи помощ, с която да си осигури шатра или жилищен контейнер на нивата, за да остане на сухо и топло.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.