Следващата седмица ще наближим 2000 нови случая на COVID-19 на ден, а след това ще погледнем към 3000. Такава е прогнозата на математика проф. Николай Витанов, която той направи пред Нова телевизия, пише Дир.бг.
Той изчислява обаче, че в момента е много висока скритата заболеваемост – около 6000 заразени на ден.
До края на лятото той не очаква болниците и интензивните отделения да се напълнят с пациенти с коронавирус.
„Не се очаква да достигнем повече от 4500 случая на ден и то за няколко дни. Това ще е към края на първата седмица на август“, прогнозира Витанов. След това се очаква случаите да тръгнат надолу.
„Можехме да предотвратим тази вълна, ако не бяхме тръгнали масово към Гърция“, коментира математикът. Сега според зависи какви мерки вземем, може и да не стигнем до 4500 случая.
„Мерките ще са минимални и ако сме внимателни, може да минем метър. Тоест, да преминем през пика, без да се налага въвеждането на по-сериозни мерки“, каза проф. Витанов.
Ако няма висока заболеваемост в края на август, математикът очаква спокоен старт на учебната година.
„Вероятността да се образува пик в началото на учебната година е относително малък“, каза Витанов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.