По времето на войнстващия атеизъм незнайни ловци решават, че този кръст пречи на идейния просперитет и с дружни изстрели повалили Исус, след време и „героите” биват застигнати от нещастия… 
На високо място над село Ореш, откъдето се виждат пет съседни нему села, се извисява 6-метров кръст с разпятието Христово, видя Актуално Свищов. Историята на този кръст е много интересна, разказва местното население. За първи път такова разпятие е било поставено на хълма в местността „Бъзовец” между селата Ореш и Драгомирово в далечната юбилейна за християнството 1933 година. Тогава християните католици отбелязали 1900 години от смъртта на 33-годишния Спасител Исус Христос, разпнат на кръста. С тържествен водосвет и литургия епископският викарий отец Исидор Делин осветява разпятието на 24 септември 1933 г.
Оттогава местните хора започнали да наричат местността “Бъзовец” – “На Кръста” и заедно със своите свещеници да правят шествия и поклонения за Спасовден и други църковни празници. В годините на атеистична пропаганда кръстът започнал да се руши. Местна легенда разказва как в годините на комунизъм и безверие, когато всичко религиозно и свързано с църквата се смятало за позорно и срамно, незнайни ловци решили, че този кръст пречи на идейния просперитет на държавата и с дружни изстрели повалили Исус от разпятието. След време и тримата „герои” биват застигнати от нещастия и намират кончината си от заболявания там, накъдето били насочвани изстрелите им по разпятието.
„За нас това е легенда, но и болка от чудовищното деяние да се стреля по разпятието. Поради страха от Господ, хората от селото се страхуват и избягват дори да коментират. Особено вярващите добре знаят причината за такова Божие наказание. Ето защо идеята да бъде възстановен Христовият кръст на същото място дойде от нас, земеделски производители, които работим земята наоколо. Без да намесваме за дарения нито населението, нито църквата, събрахме помежду си средства и възстановихме кръста с разпятието. Преди години, на 9 юли 2005-а, с голямо тържество новият кръст с разпятието бе поставен, а тържественият благослов и литургията бяха отслужени от отец Йосиф Йонков и отец Фортунато Грасели. Днес районът се поддържа добре, облагороден е с няколко дървесни видове, аранжирани подходящо”, разказва инж. Александър Караджов, изпълнителен директор на “Сортови семена” АД и един от инициаторите за възстановяване на кръста.
Всички смятат че Божият кръст помага и на плодородието, и на здравето. Много хора, минавайки оттук, спират да се прекръстят и да се помолят, оставят стотинки, добавят Йозо Капелов и Петър Рафаилов, които също се включили в обновяване на светата реликва. Земеделците проправили и по-кратък път към местността с кръста. А инж. Караджов си припомни и една по-весела случка: „Миналата година на полето близо до кръста работил наш тракторист, но останал без цигари. Искало му се да прати някого да му купи, но се оказало, че и пари нямал. Тогава отишъл до кръста, прекръстил се и казал: „Прости ми, Исусе! Да взема стотинки, че нямам пари за цигари”. Но като се огледал, малкото стотинки под кръста не стигали за кутия цигари”.
Преди години БНТ излъчи заснетия в село Ореш филм на Илияна Димитрова за кръста с разпятието, вярата и католицизма. Режисьор на лентата е Марта Илиева, а оператор – Венцизар Миленков. В свищовското село Ореш се намира една от най-големите католически общности в България и най-голямата в Северна България. Преданията твърдят, че селището е образувано през средновековието от павликяни, които през 17 – 18 век приемат католицизма. Най-виден представител е Филип Станиславов, който през 1651 година в Рим издава първата българска печатна книга – „Абагар”.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.