5-годишно момченце спешно се нуждае от средства за мозъчна операция в Барселона, предаде Нова ТВ. Детето страда от тежка форма на епилепсия, която в последните месеци се обостря и вече не се влияе от медикаментозно лечение. Лекарите дават шансове за пълноценен живот, ако бъде оперирано, но за целта са необходими 53 000 евро.

„Много е страшно наистина, но се старая да се държа. Защото той си няма друг и никой освен нас не може да му помогне”, разказва Йелизавета.

Дима е на 2 години, когато му поставят диагнозата. „Имаше време, когато пристъпите за кратко спряха. В самото начало започна да казва: мама, татко, баба, имена на животни, но пристъпите започнаха отново и той спря да говори”, твърди Ирина.

Единственото спасение за детето е операция на главния мозък в испанска клиника. За нея обаче са нужни 53 хиляди евро, които са непосилни за семейството. „Ако не се направи тази операция, според лекарите неговото развитие съвсем ще спре и той ще се превърне в жив труп. Аз, като майка, много бих искала детето ми да бъде оперирано, защото лекарите дават всички шансове за пълноценен живот”, изразява надежда Йелизавета.

Прогонени от войната в Украйна без шанс за завръщане в родния Херсон, Йелизавета и 5-годишният ѝ син намират втори дом в Балчик преди 2 години. Болестта на Дмитрий обаче прогресира.

„Пристъпите му са страшно много. На ден са по 10 и повече. Понякога им губя броя. Има дни, в които следват един след друг, буквално през 5 – 10 минути. Не му дават покой. Не може дори да заспи. Ако заспи за минута – две, се събужда с крясъци и плач. Лекарите вече използваха всичко, което практически можеше да се направи – всички препарати и лекарства. Само операция може да ни помогне”, заяви Йелизавета Пославска.

Припадъците са внезапни и детето често се наранява, затова не бива да бъде изпускано от поглед. Младата жена работи като камериерка, а в 24-часовите грижи за малкия Дима помага майка ѝ Ирина.

„Плаша се и я викам, защото той не диша въобще и си мисля, че сме го изпуснали. Надвесвам се и го викам: „Дима, Дима, Дима!”. И той започва едва – едва да идва на себе си. Това е ужас. Толкова е страшно!”, споделя Ирина Пославска.

Всеки желаещ да помогне на Дима, може да преведе средства по следната дарителска сметка:

Банка: UniCredit Bulbank / УниКредит Булбанк

BIC: UNCRBGSF

IBAN: BG 41 UNCR 70001598018557

Титуляр: Йелизавета Пославска

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.