Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска партията. Миков бе лидер на БСП от 2014 до 2016 г., а след него поста бе зает от Корнелия Нинова, припомня вестник „Сега“.
„БСП очевидно няма спирачки. Тръгнала е по низходяща тенденция и все повече ще намалява общото й влияние. Тази тенденция не е от вчера, от няколко години върви. Имаше гласове за това, които все бяха заклеймявани и обявявани за вътрешна партийна опизция. Гражданите обаче си казаха думата“, заяви бившият лидер на БСП Михаил Миков.
По думите му вчерашният конгрес, който е констатирал, че няма подадена оставка на Корнелия Нинова, кара много членове на партията да констатират, че не са членове на БСП. „И аз от днес влизам в тази категория. От днес не съм член на БСП“, заяви той, подчертавайки, че участието в дадена партия е тогава, когато идеите на човек съвпадат с идеите на партията. „БСП не е партията, в която аз съм влязъл и дълги години съм бил“, категоричен бе той.
Според Миков вчерашният конгрес е бил забележителен и с това, че за пръв път е нямало никакви предвидени документи за обсъждане. Единствената подготвена предварително резолюция е била неглижирана под ,“фойерверките на големия въпрос за спасяването на г-жа Нинова“. Според него има обществена нужда от нова лява партия и е твърде възможно да започне процес на фрагментация на лявото, което е момента не е представено у нас – нито парламентарно, нито като обществена дискусия. „Такъв разговор трябва да започне“, смята той.
Депутатът от БСП Крум Зарков, който се готвеше да се изправи срещу Нинова на вътрешни избори, също по-рано пред Би Ти Ви посочи, че оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова ще доведе до тежки сътресения в партията. „Нещо страшно се случва в БСП. Няма да можем да се изправим“, заяви той. Зарков заяви, че е чул слухове за това, което се готви (подмяната на оставката вчера – бел.ред.), но въпреки това е бил изненадан от „фарса“, който се е разиграл в събота. „Да, изненадах се, не очаквах, че Нинова ще се скрие от състезанието зад 415-те делегати, гласували против оставката й“, заяви той.
По думите му най-важното нещо, което има един лидер, е неговата дума. „Тя самата заяви своята оставка през ноември, вчера я потвърди, после се скри“, посочи още Зарков. Според него вкопчването на БСП във властта няма да оправи проблемите в партията.
„Това беше един срамен и режисиран конгрес, който хвърля най-голямата досега лява партия в категорията на маргиналните и незначителни партии. Целият конгрес нямаше връзка с реалността. Какво казваме на тези 800 хил. души, които БСП изгуби. Не получихме отговор защо изгубихме доверието на тези хора“, заяви евродепутатът Елена Йончева по БНР. По думите й БСП не е припозната като алтернатива, а отговорността за това е лично на лидера. „На Конгреса не бе даден отговор на въпроса каква политика води БСП. Нинова е отговорна за това, че БСП стана консервативна лява партия. Тя я отдалечи от социалдемокрацията. Вместо да говори за леви политики, за доходите на наемния труд, се изкарват теми за джендъри, които вече са решени от КС“, посочи още Йончева.
По думите й българите са загубили доверие в лидера на БСП, защото тя не се е занимала с най-важната тема – корупцията. „Да сте чули лидера на БСП да говори за шкафчета, за Барселона? Тя подкрепи Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Затова БСП загуби своето доверие“, категорична бе евродепутатът.
„БСП е математическият елемент в управлението. Тя е необходимият, а не желаният компонент в управляващата коалиция. С 26 депутати тя не може да формира политика. Важно е обаче нейното участие да е ползотворно за България и да има конкретни леви политики“, смята още Йончева.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.