В Свищов официално бе открит Националният фестивал за стари градски песни „Георги Бейков“. За седми път градът събра любителите на стари шлагери, за да вземат участие във фестивала, носещ името на един от най-изявените български певци на стари градски песни Георги Бейков.

ВРиД кмет на Община Свищов Анелия Димитрова приветства организаторите, участниците и гостите, и подчерта значимия принос на Георги Бейков за мястото на този жанр в музикалното изкуство. Като даде официален старт на VII-я Национални фестивал за стари градски песни и пожела успех на всички участници, тя каза: „Днес и утре ще се потопим в неповторимата и романтична атмосфера от началото и средата на 20-и век, пресъздадена от всички изпълнители на старата градска песен… Те ще докажат, че старата градска песен не е отживелица, а все още е жива и все така вълнува публиката!“.

През двата фестивални дни, жури с председател Пламен Бейков, син на Георги Бейков и членове – Георгиос Филаделфефс, пианист и директор на смесен хор „Добри Чинтулов“ – Сливен, Росен Маринов, директор на дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов, музикантът Георги Герчев и Стефан Андреев, самодеец в Първи български хор „Янко Мустаков“ – Свищов и бивш ръководител на групи за стара градска песен ще има удоволствието да оцени изпълнителите и да отличи най-добрите сред тях.

Тази годна участниците са представители на 47 групи от цялата страна, а старт на конкурсната програма даде младата певица Маргарита Крумова от НЧ „Пробуда-1903“, с. Тотлебен, с песента „Пътнико свиден“. Фестивалната програма ще продължи и в утрешния ден, когато ще бъдат наградени и отличените изпълнители.

До 15 октомври гласувайте в анкетата ни: За кого ще гласувате на 29 октомври за кмет?

Гласът може да дадете ТУК