420 хиляди лева отиват за основен ремонт на Градската градина на площад Свобода, решиха съветниците на днешното си редовно заседание за месец май.

Основен ремонт на Градската градина „Свобода” е извършван преди повече от 20 години, е мотив за решението. Настилката е в много лошо експлоатационно състояние, което затруднява придвижването на малки деца, колички и хора с увреждания. Настилката се състои от сигментно подредени гранитни павета, обрамчени с бетонни ивици, като бетонът вече е напукан, с изронена повърхност, паважа е с неравна повърхност, на места с изровени и липсващи павета. Причината за лошото състояние на настилката е замръзване на проникнали в нея атмосферни води и повдигане от нарастването на кореновата система на съществуващите дървета, както и продължителния период на износване на строителните материали. Оградата също се нуждае от ремонт – необходимо е да се възстановят участъците с нарушена цялост и да се пребоядисат металните декоративни пана.
При изпълнение на проекта за „Основен ремонт на Градска градина „Свобода” ще се възстановят настилките и ще се реши проблема с площадковото отводняване, ще се осигури достъпна среда, като се отчитат специфичните нужди на хората с намалена подвижност, в т.ч. на хората с увреждания, ще се осигури едно благоустроено и красиво пространство в централната част на града за отдих и почивка на гражданите, са мотиви за решението.

Ремонтът обаче не е толкова сигурно да се случи, коментира пред Актуално Свищов кметът Генчев. Проектът е внесен за одобрение в Националния институт за недвижимо културно наследство. Заедно с паметника на Свободата и църквата представляват архитектурен комплекс и експертите трябва да дадат зелена светлина за ремонта.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.