Тя се любува на книгите по време на паша на козите, които отглежда с баба си и вуйчо си в селото. Фамилията предлага козе мляко и сирене, а в къщата купешки хляб не се купува, защото си месят сами.

Младата жена отглежда кози вече 20 години и е избрала сама да се издържа с тази работа. Когато завършила гимназията в Полски Тръмбеш с отличие, си намерила работа в магазин за смески, но после той бил затворен. След това Теди решила да поеме по пътя на баба си, която от години е козарка.

Стадото е от 10 животни и всяка коза си име. Теодора кръщава козите с по-различни имена – Каралайн, Клаудия и други подобни от книги и сериали. Тя споделя още, че дава и странни имена като Магаренце например. Освен това част от животните имат български имена, като най-често срещаното е Мария.

„Моите кози са обикновени, не са селекция и не получавам субсидии за тях. Гледам ги колкото да преживявам. Тук няма кой да изкупува мляко и сама се справям. Има хора, които поръчват да им направя сиренце, други си вземат млекце или кашкавал. Около 15 литра сутрин доя, но това е относително, защото винаги има кози с ярета. Преди години, когато изкупуваха млякото по 30 ст., се принудихме да си правим хляб сами и така си остана и до днес. Е, ходим и на магазина, но гледаме да си произвеждаме в градината всичко възможно”, разказва Теодора.

Защо живее на село? Теди боледувала често в младежка възраст – бронхити, пневмонии. Казали й да живее на чист въздух и това било сред мотивите освен козите на баба й. Днес тя е на 40 г. и няма други доходи освен от козите, прави си само здравни осигуровки и се чувства щастлива и свободна, по стечение на обстоятелствата не е омъжена.
Нели СУКОВА,
Вестник Борба
Сн. авторката

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.