34 милиона лева отиват за дейностите по изграждането на Дунавския технологичен индустриален парк, който трябва да е факт до 2027 година. До дни се очаква и лиценза на парка, който трябва да бъде разположен на 330 декара площ. Това стана ясно по време на 120-минутното заседание на ОбС-Свищов, който прие План за интегрирано развитие на Общината в периода 2021 – 2027 година.
270 милиона лева отиват за мерките заложени в начинанието, коментира кметът Генчев. По думите на съветник Ивелин Петров 13% от сумата или 34 милиона лева отиват за индустриалния парк, при първоначално заложени 18 милиона. Съветникът попита как и защо сумата е увеличена 85% – отговор не получи.
Само 1% е прихода на общината от туризъм в момента, коментира в експозето си Ивайло Асенов от екипа,който е написал документа. За последната година 60 круизни плавателни съдове са акостирали на пристанището. Нито един пасажер от тях обаче не е посетил Свищов и местните обекти. Всички те са ползвали града за отправна точка до Велико Търново, коментира експертът.
Високите технологии, които се чака да се развиват в пустеещата казарма ще решат проблема с обезлюдяването на Свищов, коментира още Асенов. Според него това щяло да спре бягството на млади хора от града към други населени места и чужбина.
В гласувания документ се предвиждат четири проекта с национално значение, стана ясно още по време на дискусията преди гласуването. Първият, Дунав мост 3 при Свищов. Вторият, изграждането на панорамен път Свищов – Русе с велоалея. Третият, разширяване на пристанище Свищов и индустриалния парк, който се прави от 2018 година. Всички те са включени в Националната стратегия за развитие до 2027 година, както и плана на Централен Северен район.
Приетия днес документ е отворен и ще може да се включат проекти и на по-късен етап. Мерките ще се реализират освен в града и в селищата на общината. По време на дискусията се включиха и Лиляна Димитрова, Станислав Благов и Кристиян Кирилов. В крайна сметка документът бе приет с 23 гласа, против – 1, а трима се въздържаха.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.