За четвърта поредна година в България ще се отбележи денят, посветен на пътната безопасност. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, а целта е провеждане на редица прояви и инициативи, с които да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност. Всички те преминават под мотото „На пътя животът е с предимство!“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Много от инициативите, проведени от общини, училища, детски градини и други организации неслучайно поставят фокус към децата и младежите. По данни на СЗО, нараняванията при ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. Първостепенен приоритет за ДАБДП e подобряване на обучението по безопасност на движението – като то да започва от най-ранна възраст и да продължава през годините. Посланието на ДАБДП към младежите, които скоро са придобили правоспособност за управление на МПС и към тези, на които това скоро предстои е да не надценяват собствените си умения. „Целият живот е пред вас, не го поставяйте на карта, за да се харесате на някого или да докажете нещо на себе си. Не си заслужава, а последствията могат да бъдат фатални.”, призовават от Агенцията.
Денят на безопасността на движението по пътищата се отбелязва за четвърти път в България. През 2019 г. с решение на МС датата 29 юни бе определена за единната дата за страната ни. Целта е с началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август да се акцентира вниманието на обществото към безопасността на движението по пътищата. Средно статистически именно през месеците юли и август настъпват най-много инциденти със загинали и ранени на пътя.
За предходната 2021 г. данните сочат, че са се случили 6069 тежки злополуки през годината, в които за загинали 557 души, а 7596 са ранени.
Нека не забравяме – „На пътя животът е с предимство!“.