Да се грижи за здравето на хората, била детската мечта на свищовлийката д-р Стефани Кирилова. Макар да е едва на 26 години, тя вече има опит в три направления– гастроентерология, спешна медицина и COVID лечение. Преди близо две години става част от екипа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и е убедена, че за нея това е най-доброто място за развитие и трупане на опит. Това разказва в авторски материал Галина Георгиева на страниците на вестник „Борба“
Д-р Кирилова е от Свищов, където завършила средното си образование в СУ „Николай Катранов“ в паралелка с чуждоезиков профил. След това следвала в Медицинския университет в Плевен и се дипломирала през 2021 г.

  • „За да бъдеш лекар, първо, разбира се, трябва да го искаш. И второ – да искаш да помагаш на хората. Бях вдъхновена от педиатърката ми д-р Данкова, която се отнасяше с внимание и търпение към всеки един от малките си пациенти. В семейството ми няма лекари, но баба, мама и сестра ми са фармацевти. Майка ми беше човекът, който най-силно ме подкрепяше в това приключение“, разказва тя.

През студентските си години по време на упражнение по гастроентерология попаднала в зала, където се провеждат ендоскопски изследвания. Била силно впечатлена от начина, по който се работи, и от факта, че освен за диагностика тези манипулации в някои случаи могат да спестят голяма оперативна интервенция на пациента. Така у нея се зародил интересът към заболяванията, засягащи храносмилателната система, и усложненията, които могат да причинят те.
Избрала да специализира в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ след срещата си с началника на Отделението по гастроентерология д-р Яна Колева и отличните й впечатления от търновската клиника.
Споделя, че в звеното се приемат пациенти с широк спектър от заболявания.
„Имаме болни с хронични патологии, които постъпват редовно за контрол на заболяването си, има и хора с остро настъпили състояния, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-често хоспитализирани са пациенти с усложнения от прогресията на чернодробна цироза, кръвоизливи от храносмилателната система, пациенти с хепатит и възпалителни чревни заболявания“, сподели 26-годишната лекарка.
Доволна е от възможността да работи с висок клас апаратура, прилагаща се не само с диагностична, но и с терапевтична цел. Техниката се използва за извършване на полипектомии, предпазващи от развитието на злокачествени образувания, ендоскопско кръвоспиране при кървене от храносмилателен тракт и т.н.
Всекидневно специализантката се сблъсква с интересни медицински казуси.

  • „В практиката ми в Спешно отделение е имало много случаи, които са предизвикали различни емоции у мен. Със сигурност най-голяма следа в съзнанието ми остави 21-годишно момче, докарано от екип на ЦСМП през март на нощно дежурство с тежка черепно-мозъчна травма, което, за съжаление, не се пребори за живота си и стана донор.
    А в Отделението по гастроентерология най-запомнящият се случай за мен беше, когато наш дългогодишен пациент с чернодробна цироза беше приет по спешност в чернодробна кома. Благодарение на усилията и грижите ни, пациентът беше с възстановено съзнание и си тръгна на ход“, разказа д-р Кирилова.

Младата лекарка напомни, че здравето е лична отговорност и всеки човек трябва да се подлага веднъж годишно на обстоен профилактичен преглед, кръвни и ехографски изследвания и т.н. Уточни, че осъществявайки ранна диагностика, много болести могат да се овладеят, преди да са довели до необратими промени в организма.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.