237 са потушените пожари в община Свищов през 2022 година, като през периода няма жертви. Това стана ясно по време на анализа на дейността си през 2022 година на Районна служба пожарна безопасност и защита на населението в Свищов направи, който се проведе днес. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Главен инспектор инж. Светлин Михайлов отчете дейността на ръководената от него Районна служба пожарна безопасност и защита на населението, като подчерта доброто взаимодействие на институцията с Кризисния център в с. Овча могила и Доброволното формирование към община Свищов. Той уточни, че за периода 01.01.2022 г. до 31.12.2022 г. в РСПБЗН са обслужени общо 200 произшествия, срещу 188 за същия период на 2021 г. „За да направим реален анализ на оперативната обстановка на територията на общината, трябва да отчетем и произшествията, ликвидирани от „Кризисен център”, с. Овча Могила и „ВПС – Свилоза”, каза той и допълни, че през изтеклата година „Кризисен център“, с. Овча Могила е излизал 38 пъти с пожарния автомобил, а „ВПС Свилоза” са участвали в 250 бр. дежурства при извършване на огневи работи на територията на „Свилоцел”. Като сумираме всички излизания с пожарните автомобили, броят на ликвидираните произшествия на територията на общината е 237, срещу 208 за 2021 година.
През 2022 година РСПБЗН е участвала в гасенето на пожари и други дейности 200 пъти, като за щастие, загинали и пострадали през отчетния период няма. Най-чести причини за възникналите пожари на територията на общината са: небрежност при боравене с открит огън /с най-голям дял/, техническа неизправност, късо съединение и природни явления.
На годишния отчет на дейността на РСПБЗН – Свищов присъстваха кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, секретарят на Общината Любомира Петрова, директорът на дирекция „Управление при отбранително-мобилизационна подготовка, транспорт и чистота“ при Община Свищов инж. Стефан Димитров и директорът на РДПБЗН комисар инж. Красимир Кръстев, които също приветстваха добрата работа на Пожарната в Свищов.
Кметът Генчев благодари за ползотворната съвместна дейност между Районната служба, Доброволното формирование, Кризисния център и Регионалната дирекция по пожарна безопасност, които по изключително професионален и успешен начин си взаимодействат в грижата за безопасността на населението.
От своя страна комисар Красимир Кръстев също благодари на служителите на РСПБЗН – Свищов за високия професионализъм и подчерта, че Община Свищов е сред малкото общини, които така всеотдайно оказват пълна подкрепа на Пожарната служба, и сърдечно благодари на общинското ръководство за това.