22-годишен младеж, който страда от рядката Болест на Крон, победи симптомите на заболяването си със спорт и здравословно хранене. Макар че болестта не позволява физически натоварвания, студентът по диететика Добрин Гошов вече е фитнес треньор, а само преди седмица той спечели и сребърен медал на републиканско състезание по силов трибой, пише Times.bg.
Добрин Гошов е от Казанлък и тренира активно фитнес от 6 години. Като ученик бил с наднормено тегло и още тогава решава да води здравословен начин на живот. Преди три години обаче, е диагностициран с рядката Болест на Крон.
„Болестта на Крон е възпаление на дебело и тънко черво, при мен диагностиката беше на тънко черво. Трябва да се изключват храни, алкохол и цигари, но всеки е индивидуално устроен. Аз съм в така наречената дългосрочна ремисия, нямам ясно откроени симптоми, то това се цели, защото това е автоимунно заболяване и трудно може да се излекува. До момента няма излекуван човек. Трябва да се внимава с храненето, стреса.“, обяснява Добрин.
След поставената диагноза, лекарите забранили на Добрин да прави тежки физически натоварвания. Той обаче решил да не спира с тренировките и здравословно хранене и дори записал „Диететика“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Станал и инструктор по фитнес.
„Работя като треньор в Казанлък, уча диететика. Успехите ги постигнах с много труд и дисциплина. Бъдещите ми планове са от месец на месец, защото не се знае как ще бъда със здравето.“ , споделя още младежът.
Преди седмица Добрин се явил на републиканско състезание по Силов трибой, вдигайки 220 кг. в дисциплината „мъртва тяга“ и общо над 500 кг. заедно с другите два състезателни компонента – клек и лежанка, което му носи сребърен медал.
„Беше ми забранено, но това ми беше мечта, още като малък да ходя на такъв тип състезания, гледал съм много такива спортни личности в силовия трибой. В началото си казах, че ще направя само едно състезание, заради здравето ми най-вече, но в последствие вече ми хареса и обмислят да се развивам в тази сфера. Така стана, че дори с болестта, на първо състезание отивам, без треньор, сам се подготвях и станах втори в категория до 23 годишна. Доволен съм, можеше и повече, но здравето е на първо място и бях решил разумно да действам на състезанието.“
Добрин Гошов е убеден, че болестта е не само изпитание, но и предизвикателство да докаже себе. Мечтае да е здрав за да постигне още много спортни успехи и да бъде пример за другите.