Около 200 възстановчици – варвари и римски легионери превземат Свищов и Нове в рамките на 17-то издание на фестивала „Орел на Дунава“. Тази година акцент в най-голямата проява пресъздаваща римската история е античната кухня. Това съобщи за Актуално Свищов проф. Стоян Проданов, ръководител на катедра Финанси и инициатор на фестивала, който е първи не само за България, а на Балканския полуостров.

Фестивалът привлича любителите на древната история и приключенията с вълнуваща програма, представяща културното богатство и античната история по нашите земи. Това издание на фестивала ще се проведе под мотото ROMA ET BARBARI – DIVIDE ET IMPERA („Рим и варварите – разделяй и владей!“) и ще предложи най-зрелищното от международните антични възстановки. В тридневния празник ще участват близо 200 реенактори от Италия, Румъния, Англия и България, които ще възпроизведат събития, обичаи и традиции от античността. Ентусиастите от групите за възстановки ще демонстрират умения, сила, исторически оръжия и облекла, които ще ви пренесат във времената на разцвет на Римската империя.

Сред участниците във фестивала са някои от най-престижните и влиятелни групи за антични исторически възстановки в Европа като Gruppo Storico Romano от Италия, румънските Histora Renascita и Asociatia Culturala Tomis, българските Багатур, Дукс Антика, Антична Тракия, Величие и разбира се, домакините от Първи Италийски легион и Първа Тракийска Кохорта.

Традиционно фестивалът започва с марш на групите и освещаване на знамената с тържествена церемония, както и огнено шоу на „Феникс“. Проявата е на 9 юни в Градската градина, сцената до Читалището.

Късната античност носи особеното очарование на смесицата от племена, народи, облекла и култури, която е предвестника на средновековна Европа. Свищовските Legio I Italica и Dux Anticaе ще представят героичните времена на Великото преселение на народите, когато римляни и готи са ту съюзници, ту противници.

Ателиетата и работилниците ще работят неуморно в двата почивни дни за всички малки и големи почитатели на историята. В събота и неделя ателиетата ще са отворени в римския и варварския лагер, за да демонстрират, но и да дадат на всеки гост възможността да се включи в античните занаяти, да поиграе древни настолни игри, да нареди мозайка, да нарисува митична сцена или да бъде гримиран с варварските цветове на войната.

Акцент тази година е римската кухня, коментира проф. Проданов. Тя се завръща във фестивалната програма. Традиционната кулинарна презентация е в неделя и показва любопитни съставки и антични ястия по древни рецепти. Ще има отборен сблъсък, жури ще оцени приготвените гозби и ще завърши с масова дегустация от публиката. За радост в тазгодишната програма е предвидено звездно кулинарно присъствие и майсторски клас в готварското изкуство. Наши специални гости ще са риалити-звездите Станислав Иванов и Никола Симеонов, познати от нашумели кулинарни тв-формати, уточни проф. Проданов. Изключително популярните готвачи ще демонстрират и приготвянето на специалитета на фестивала.

Вторият акцент и нещото, което се прави за първи път е танцов визуален огнен спектакъл „Благодаря, България“, който е събота вечерта, съобщи още проф. Проданов. Той обеща на посетителите в Нове впечатляващо зрелище, синтез на танц, огън, история, 3D-mapping и оръжия – комбинация от танци, акробатичност, артистичност, огън и визуализация. Представлението наподобява формата на танцова театрална постановка.

В близките дни очаквайте пълната програма по дни и часове на фестивала. Началото е на 9 юни и до 11 юни Свищов и Нове стават сцена на античната история.