На 4 април се навършват 20 години от смъртта на Юлиян Манзаров. Той е футболист на Академик /Свищов/. В края на 2003 г. е обявен за най-перспективния футболист на отбора до 18-годишна възраст, и има договор с хърватска агенция. Играе като дефанзивен полузащитник, има 14 мача и 1 гол в Б-група.

В навечерието на Великден на 2004 Манзаров пътува на екскурзия до Дубровник с група ученици от Свищов, като на връщане минават през планинска местност между Черна гора и Сърбия, където автобусът им катастрофира и пада в 40-метров каньон. Умира, след като се опитва да спаси част от децата.

От май същата година Валентин Михов и Георги Манзаров, бащата на Юлиян, учредяват ежегоден футболен турнир, който по-късно прераства в международен.

Преди две години Георги Манзаров, баща на футболиста и председател на фондация „Ангели от Лим“ в интервю за Актуално Свищов заяви:

– Господин Манзаров, 18 години след 4 април 2004 година – обществото взе ли си поука за да не се повтори трагедията от Лим?

– Някои са взели, някои не са взели! Събитията, които се случват в момента ме карат да мисля, че обществото ни, и не само нашето, вместо да се обединява около добри неща – все повече ставаме разделени. Може би вече такива трагедии като тази с нашите деца преди 18 години – прави по-малко впечатление на хората. Мисля си, че хората след две години пандемия, много хора починаха, сега е война – много хора загиват. Мисля, че това избледнява в съзнанието на хората. Ролята, която имаше смъртта на децата ни тогава, ако приемем тази дума – роля, че поне бе някаква червена светлина, за да не загиват децата… Явно е, че при толкова много смърт, не вярвам хората да си спомнят…

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.