Двадесетият рожден ден на Детската фолклорна група „Славейче“ се превърна в истински празник на Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Повечето от жителите на населеното място се събраха на централния площад, не само да поздравят рождениците, но и да се повеселят. През годините повече от 130 момичета и момчета са преминали през певческата школа и са получили сериозна музикална подготовка. По-голямата част от бившите изпълнители уважиха поканата на инициативния комитет и дойдоха на празника. По-големите дори вече са станали родители и присъстваха заедно с децата си. През двете десетилетия на сцената славейчетата от Ценово са участвали в стотици концерти, събори, надпявания и фестивали. И почти от всяко участие певците са се връщали с престижни награди и отличия. Витрините с медалите, статуетките, плакетите и грамотите вече са оказват тесни, за да поберат новите отличия.
Всичко започва с няколко малчугани и с голямата доза ентусиазъм от страна на първия ръководител на групата Румяна Иванова, която преди две десетилетия постъпва като млад преподавател в местното училище. Групата продължава да се развива успешно. Имало е периоди, през които в групата са регистрирани повече от тридесет изпълнители. Почти на всички участия журито е впечатлено от малката възраст на певците. В момента трупата се състои от осем момичета и момчета, а техен ръководител е Диана Тодорова. Четирима от ценовските славеи са продължили средното си образование в музикални училища, двама са завършили музикална педагогика като един от тях е преподавател в русенското музикално училище. Една от солистките на групата – Полина Георгиева, спечели едногодишна стипендия за високи творчески успехи, осигурена от Министерството на образованието.
Специален гост на рождениците беше певицата Петя Панева, която през миналата година спечели престижната надпревара „Гласът на България“. Оказа се, че именитата изпълнителка и ДФГ „Славейче“ са се явявали на едни и същи конкурси и са преминали през еднакви изпитания. Празникът беше уважен от кмета на община Ценово д-р Петър Петров и председателя на Общинския съвет Георги Любенов. Председателят на НЧ „Христо Ботев“ Георги Георгиев връчи дипломи и плакети на ръководителите и музикантите за принос във фолклорното певческо изкуство. Доброто настроение и високият емоционален градус се поддържаше от водещите Радостина Георгиева и Ивайла Миланова, които са бивши солисти на ДФГ „Славейче“. Преди празничния концерт на ценовските славейчета всички гости имаха възможност да изгледат и филм, в който се проследява историята на групата, запечатани са моменти от техни изпълнения на престижни фестивали, разказват се спомени от бивши изпълнители. Интерес представляваше и подредената изложба с фолклорни мотиви и възстановената музейна експозиция.
Песните на Петя Панева вдигнаха на крак мало и голямо. Всички се хванаха на хорото, а народните танци продължиха с часове. И както се полага, на празника за рождениците беше разрязана огромна торта, с която всички се направиха снимка за спомен.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.