19 мъже от 11 до 68 години участваха в ритуала по хвърлянето и спасяването на кръста във водите на Дунав край Свищов на Богоявление, видя Актуално Свищов. Пръв до него стигна 39 годишният Светослав Йорданов от Свищов. Той сподели, че участва за седми път в ритуала, но за първи път е първи. Той пожела на себе си и на всички присъстващи здраве и успешна година. Той бе поздравен и от кмета Генчев и множеството, което традиционно проследи ритуалът.

Божидар Мирославов Ганев, който е на 11 години бе най-малкият, който скочи за кръста. Румен Симеонов на 68 години бе най-възрастния, който уважи традицията. В надпреварата за кръста участва и футболистът на Академик Виктор Янков.

Хора от София, Монтана, Русе, Българско Сливово, Драгомирово, Царевец и Свищов.

Водосветът бе извършен от отец Михаил. Ритуалът уважи и отец Патрик от католическата епархия в Свищов.

Кметът Генчев приветства всички смелчаци, които участваха в ритуала в студените води на река Дунав, за да извадят светинята, като по този начин допринесоха за съхраняването на българските традиции и обичаи, предавани и завещани ни през поколенията. Той поздрави Светослав Йорданов за успеха му, като подчерта, че това е специален благослов за него и цялото ме семейство, а Светият кръст ще бди над тях и всички християни.