Жанета Пейна от Монтана стана носител на голямата награда – статуетката “Звездици за Лора“ в XVI издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“, Свищов, предаде БНР – Видин.
19-годишната възпитаничка на вокално студио „Детски смях“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие към Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“ – град Монтана завоюва приза в огромна конкуренция с над 120 изпълнители от цялата страна, казва Миглена Георгиева, музикален ръководител:
„Освен големия приз, на талантливото момиче бяха присъдени още специалната парична награда в размер на 300 лв. на кмета на община Свищов и безплатно заснемане на видеоклип от студио „Мелодия“. Гласовитите „врабчета“ от Монтана успяха да се преборят за още две големи награди.
Първо място в трета възрастова група журито присъди на Рая Атанасова. Първо място в четвърта възрастова група спечели Александра Валериева.
Участниците бяха оценявани от петчленно професионално жури с председател Маргарита Хранова и членове – вокалният педагог Искра Милкова, продуцентът на БНР Мая Райкова, поп-изпълнителките Камелия Николова и Кристина Иванова.
Това е един много специален конкурс, много емоционален конкурс, конкурс, на който си спомняме и почитаме паметта на 12-те деца, загинали преди 19 години в река Лим! Конкурс в памет на Лора! Голямата награда на конкурса – статуетката „Звездици за Лора“ е авторски проект на скулптора от Велико Търново – Чавдар Велчев, изработена е от бронз върху мраморен постамент. В последните години паметната статуетка се извайва от габровския скулптор Адриан Новаков.
Националният конкурс за изпълнители „Звездици за Лора“ в Свищов се организира от бащата на Лора – Илиан Николов, със съдействието на Фондация „Ангели от Лим“, Първото народно българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и Община Свищов.“
Конкурсът „Звездици за Лора” е в памет на Лора Николова, която загина във водите на река Лим на четвърти април 2004 година.