189 зрелостници от училащата на Свищонв се явиха на днес на матурата по български език и литература. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Изпитът започна в 8:30 часа и ще продължи 4 астрономически часа.
Максималният брой точки, който може да се получи от матурата е 100. Съчинението или есето носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“.
Общият брой на учениците от община Свищов, които са попълнили заявления за участие в задължителния изпит по български език и литература е 191. Всички зрелостници заявили желание са допуснати. В сутринта на изпитния ден за участие се явиха 189. Матури се проведоха в три от училищата – СУ „Николай Катранов“, СУ „Димитър Благоев“ и СПГ „Алеко Константинов“.
Вторият държавен задължителен изпит ще се проведе на 20 май (петък), от 8:30 часа. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка.
За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература.
Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.
Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 1 юни 2022-а.