С ритуал по поднасяне на венец пред портрета на Христо Ботев започна патронния празник на училището в Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Школото отбелязва 173-та годишнина от основаването си. Досега обаче никой не е проучил откога училището има за патрон именития български поет и революционер. Във фоайето на учебното заведение бе подреден кът на патрона с негови творби и копия на вестници, които е издавал. Гост на празника беше зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова.
Тържеството започна с рецитал, посветен на бележития българин. По-късно, разпределени в два отбора, учениците премериха сили в различни състезания като решаваха, кръстословица, редиха пъзели откриваха еднакви двойки, свързани с живота и дейността на Ботев.
По време на тържеството бяха наградени учениците, получили награди от националното състезание „Многознайко“. 15 деца от различни класове участваха в надпреварата по родна реч и още толкова по математика. Най-масово участие записаха учениците от първи клас. В раздел „Родна реч“ възпитаниците на ценовското училище спечелиха два златни, един сребърен и четири бронзови медала. Математиците завоюваха 3 златни, два сребърни и бронзов медала. С призове и в двете направления са петима ученика от ОУ „Христо Ботев“. Най-добре се представи четвъртокласничката Василена Иванова, която спечели два златни медала. Първолаците Емануил Илиев и Ахинора Асенова заслужиха по златно и сребърно отличие.
175-та годишнина от рождението на Христо Ботев бе отбелязана и в училището в Караманово, което е избрало за свой патрон бележития български поет и революционер.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.