Преди 170 години на този ден се ражда Димитър Апостолов Ценов.

На днешния ден отбелязваме една от най-важните дати, свързани с историята на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“. По нов стил днес се навършват 170 години от рождението на именития свищовец Димитър Апостолов Ценов. Той е успешен предприемач, спечелил огромно богатство, но станал известен със своята коректност, честност и почтеност. Финансовият успех превръща Ценов във визионер, който осъзнава, че материалното благосъстояние е само първата стъпка в развитието на българското общество. Така той става щедър благодетел, спомогнал изключително много чрез създаденото с негово дарение Висше търговско училище в Свищов за формирането на човешкия капитал на България и за достигането на българския национален идеал.

Кой е Димитър Ценов: Известен е с дарението си от 5 млн. златни лева за създаване на висше икономическо училище по германски образец в родния му град – бъдещата Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“.

Търгува със САЩ и половин Европа, строи водопроводи, пътища, железопътни линии, завода за цимент в Златна Панега. Оставя всичките си пари и имоти за създаването на висше търговско училище в Свищов.

На 21 май 1932 г. в София след продължително боледуване приключва земният път на благодетеля Ценов. Погребан е в родния му град в двора на църквата „Св. св. Петър и Павел“ с големи почести в израз на благодарността и признателността на свищовското гражданство за стореното от него.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.